Opinie: Drents-Friese Wold open voor iedereen

Het Beheer- en Inrichtingsplan van het Nationaal Park Drents-Friese Wold wil ruimte bieden aan meer wilde natuur. Waarom is men zo bang voor openbaarheid?

Afgelopen week werd er veel teruggekeken op de sneeuwstorm van veertig jaar geleden. De sneeuwbergen hebben toen veel indruk gemaakt op mij, als negenjarige, het zijn mooie herinneringen die je nooit weer vergeet. Daarnaast kwam er deze week een uitnodiging van het Nationaal Park Drents-Friese Wold om op 26 februari de plannen te bekijken in verband met de aanleg van wilde natuur en stiltegebieden. Het zette mij aan het denken over hoe de natuur in mijn omgeving van mijn woonplaats Wapse was in 1979.

Weidevogels

Het Doldersummerveld was toen ook al heide en mooi hersteld van de grote brand in 1972. Dit gedeelte is trouwens alleen maar mooier geworden met de kronkelende Huenderweg waar de koeien en schapen van rechts en links komend voorrang hebben. De Vledder Aa liep dwars door het Wapserveld waar veel boeren hun hooiland hadden. Het gebied werd niet intensief gebruikt maar wel bemest en de weidevogels zaten hier graag. Het Wapserveld en Berkenheuvel waren open voor iedereen. Overal waren wandelpaden en fietspaden en je kon via het bos op veel verschillende manieren van Wapse naar Diever fietsen of wandelen. De landbouw en natuur waren in en om het gebied verweven met elkaar.

Spaanse koeien

We zijn nu veertig jaar verder, landbouwgronden en boerderijen zijn opgekocht en met veel overheidsgeld omgevormd naar nieuwe natuur. Waar vroeger de Nederlandse zwartbonte koeien liepen tussen de weidevogels, lopen nu Spaanse koeien en stieren die mensen angstig maken. De terreinbeheerders zetten in op de flora in de beekdalen waar 40 jaar geleden de weidevogels nog zaten. Omdat er zelfs geen vaste mest gestrooid mag worden op de beekdalen is er geen weidevogel meer in het gebied te bekennen. Op heel veel toegangswegen rondom het park staan hekken en grote borden met inrijverboden. Organisatoren van ATB- en wandeltochten moeten voldoen aan vele voorwaarden en dit demotiveert de vele vrijwilligers die hier hun vrije tijd in steken. Deze tochten worden de laatste tijd zelfs regelmatig afgelast wegens het ontbreken van een akkoord van de terreinbeheerders.

Zorgen

Alle veranderingen zijn niet slecht, maar ik heb de afgelopen week gemerkt dat veel inwoners, ondernemers en verenigingen rond het park zich grote zorgen maken over de plannen met wilde natuur. De plannen die er nu liggen lijken geen draagvlak te hebben bij de inwoners en recreatieondernemers en dat draagvlak is wel een vereiste zoals staat beschreven in het vastgestelde Beheer- en Inrichtingsplan.

Radiostilte

In april 2018 was de startavond over de wilde natuur en in mei 2018 een avond waar ideeën besproken zijn. Na die tijd volgde voor velen een grote radiostilte, afgezien van een mail in december die mensen die aan werkgroepen deelnamen niet eens gekregen hebben. Het lijkt erop dat de stuurgroep bang is om dit plan in het openbaar te bespreken. Omdat het gevoelig ligt bij bestuurders en natuurorganisaties en er geen oog is voor de gebruikers en inwoners rondom het Nationaal Park Drents-Friese Wold?

Gemiste kans

Er is gekozen voor een inloopmiddag op 26 februari waar iedereen de plannen kan inzien van 15.30 tot 19.30 uur, dus de inwoners moeten vrij nemen of zich haasten om voor 19.30 in Zorgvlied te zijn. Waarom geen plenaire avond waar iedereen zijn mening kan geven? Dit is een gemiste kans voor de Stuurgroep van het Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek.

Johan Moes woont in Wapse

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.