Opinie: Er dreigt een kolos op Lauwersoog te komen

Op de haven van Lauwersoog wordt een gebouw gepland dat tot 30 meter hoog mag worden. Gemeente De Marne zet alle formele stappen die daarvoor nodig zijn; het ontwerpbestemmingsplan ligt tot 5 juli ter inzage. Alle natuurorganisaties rond het Wad gedogen dat hoge gebouw, of werken daar zelfs actief aan mee. ,,Horizonvervuiling? Mwah, valt best mee.” Verloochenen zij nu hun herkomst, hun kerndoelen? Of zijn zij verblind door de tekening van de architect?

Smaak

Over smaak valt niet te twisten. En ik moet bekennen, als je de tekening van het Werelderfgoedcentrum (WEC) ziet dan is het in elk geval indrukwekkend en misschien ook wel mooi. Transparant, lichtvoetig. En het lijkt te passen in zijn omgeving. Lijkt, zeg ik met nadruk. En daar heb ik mijn reden voor.

Het WEC wordt 30 meter hoog. Op de tekening lijkt dat best wel mee te vallen. Ik zie op die mooie tekening mensen rond het gebouw lopen, en krijg de indruk dat het gebouw inderdaad erg goed in zijn omgeving past en dat het een menselijke maat lijkt te hebben.

Reuzen

Lijkt! Want als ik de figuurtjes opmeet, en dat vergelijk met de hoogte van het gebouw (30 meter), dan zijn de poppetjes geen mensen van zo’n 1,80 meter, maar zijn het reuzen van ruim 3 meter. Omdat die niet bestaan, rest er maar één conclusie: het gebouw is minstens anderhalf en misschien wel twee keer zo hoog als de tekening doet vermoeden. En dat wordt weggemoffeld door er poppetjes bij, naast en onder te tekenen die qua maat gewoon niet kloppen. Een gebouw van 30 meter hoog? Dat betekent een flatgebouw van 7 à 8 verdiepingen.

Maatvoering

Over smaak valt niet te twisten, maar over maatvoering wel. De tekening klopt gewoon niet. Er dreigt een (mooie?) kolos op Lauwersoog te komen, aan de rand van het Werelderfgoed, dat geroemd wordt om zijn weidsheid en open ruimte.

Wat vooraf ging

Al enkele maanden wordt met veel partijen gesproken over prachtige plannen en goede functies voor een vernieuwde haven van Lauwersoog. Meest in het oog springend: de haven en alles wat daarmee te maken heeft wordt energieneutraal of op z’n minst energiezuinig. Daar kunnen alle partijen zich wel in vinden. Maar dat moet toch ook te realiseren zijn in een gebouw dat wel past in zijn omgeving.

In het kader van energiebeheer is het wat vreemd dat er op 30 meter hoog een zeehondenopvang gepland staat. Over nut en noodzaak van de opvang van zeehonden zijn de meningen sterk verdeeld. Zeker als er zo veel zeehonden zijn als thans het geval is, plaatsen wetenschappers en natuurorganisaties daar vraagtekens bij.

Hoog niveau

De zeehondenopvang van Pieterburen kent die twijfel niet. Integendeel, die doet er nog een schepje bovenop: bij de geplande verhuizing van Pieterburen naar Lauwersoog wordt de zeehondenopvang naar een hoger niveau gebracht. Neem dit maar letterlijk. Want in het WEC zoals dat thans voor de haven van Lauwersoog uitgedacht wordt, is voorzien in de zeehondenopvang boven op het gebouw.

Een werelderfgoed met echte zeehonden, daar wil je als Japanse, Chinese of Amerikaanse toerist natuurlijk wel bij zijn. Dus je reserveert een kamer op de bovenste verdieping van dat nieuwe hotel in Lauwersoog. Riant uitzicht, maar te ver van het water om zeehonden te kunnen zien. Daar hebben ze iets op bedacht: kom naar het dak en zie hoe wij hier ons nationale knuffeldier vertroetelen.

Lift

Ik hoor het ze al vragen: ,,How do you get those seals up here?’’ Nou, gewoon met de lift, maximaal twee per keer. Of één zeehond en vijf mensen in de lift? Hè gedver nee, dat is vast niet de bedoeling.

Zeehonden zijn goed af te richten, vroeger mocht je dat in het circus nog wel eens zien. Dus ik zie wel een betere oplossing voor het transport van zeehonden door het WEC: leer de beestjes de roltrap te nemen, liefst met een strandbal op hun snuit, dat zorgt voor veel vermaak in het hotel, het knuffelgehalte neemt verder toe en de zeehondenopvang op hoog niveau is voor jaren boven elke twijfel verheven. En dat speciale geurtje in het hotel? Streekeigen, puur natuur, van werelderfgoed-kwaliteit.

Wat dan wel?

De plannen met de haven van Lauwersoog zijn zeer de moeite waard. Energiezuinigheid, informatie over de waddennatuur, educatie, voorlichting over de visserij, allemaal functies die passen bij een Werelderfgoed. Maar dat kan toch ook in een gebouw dat binnen het huidige bestemmingsplan valt met een bouwhoogte van maximaal 12,5 meter, conform de bestaande gebouwen? Als alternatief is te overwegen om als absoluut maximum voor de bouwhoogte die van de gebouwen van de spuisluizen aan te houden.

Dan hoeven de zeehondjes niet zo ver omhoog getakeld te worden naar hun crèche en blijft de horizonvervuiling binnen de perken.

Dat zou natuurorganisaties toch moeten aanspreken!

Maarten Snel woont in Snakkerburen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.