Opinie: Forum is prestatie van (wereld)formaat

Er klinkt veel kritiek op het Forum in aanbouw in de stad Groningen. Hoogste tijd voor een enthousiast tegengeluid.

Met enige regelmaat worden brieven geplaatst van ‘tegenstanders’ van het Groninger Forum in aanbouw. De redactie van Dagblad van het Noorden draagt vaak bij aan een negatieve beeldvorming, door bij elk artikel te refereren aan de kwestie van het toekomstige exploitatietekort. Ook als het een artikel betreft over de architectuur of de technische realisatie van de bouw.

Tijd dus voor een tegengeluid. Er zijn naast tegenstanders gelukkig ook veel voorstanders, maar die laten veel minder van zich horen (of krijgen minder aandacht).

Smaak

Natuurlijk is het een kwestie is van persoonlijke smaak of een gebouw mooi of lelijk wordt gevonden. En uiteraard is het dreigende toekomstige exploitatietekort een feit dat om een oplossing vraagt. Maar er zijn zoveel andere publieke voorzieningen (bijvoorbeeld het openbaar vervoer) die zonder gemeenschapsgeld niet kunnen bestaan. Dat is nu eenmaal verbonden aan het soort samenleving waarin wij leven en waaraan door politieke keuzes vorm wordt gegeven. Zoals de keuze om het Forum te realiseren, die gebaseerd is op een referendum. Weliswaar was dit referendum ongeldig vanwege een te lage opkomst, maar toen nam de politiek terecht haar verantwoordelijkheid om het voorgelegde besluit door te voeren. Overigens was de meerderheid van de stemmers bij het referendum voorstander van de keuze voor het gebouw dat nu in aanbouw is. Als een keuze eenmaal is gemaakt, dan siert het tegenstanders om dit te respecteren.

Decennia

De exploitatie van een gebouw is sterk afhankelijk van de politiek en veranderende omstandigheden; die kunnen over een paar jaar geheel anders zijn. Het gebouw zelf daarentegen zal voor decennia (en wellicht eeuwen, zie de Martinitoren) een stempel op de uitstraling van een stad drukken. Het Forum is zowel architectonisch als bouwtechnisch een prestatie van (wereld)formaat. Daarom alleen al zal Groningen als stad nog aantrekkelijker worden voor de bezoekers die hier oog voor hebben. En dat zijn er velen, zie het Groninger Museum.

Florence

De inpassing in de bestaande omgeving is inderdaad gedurfd, maar past uitstekend in het totaalplan van de toekomstige nieuwe Oostwand. En de vergelijking die onlangs met de Dom in Florence werd gemaakt, is inderdaad op zijn plaats. Ik heb nog nooit een inwoner of toerist in Florence horen klagen dat de Dom daar niet op zijn plaats is...

En laten we eerlijk zijn, wat er op deze plek stond was een verpauperd stukje stad, het aanzien niet waard. Daarvoor in de plaats komt een publiekstrekker van formaat met een mooi nieuw plein aan haar voeten.

Visie

Kortom, Groningen mag trots zijn dat het een bestuur heeft gehad met visie. Zonder visie waren er ook in het verleden geen mooie gebouwen gebouwd en was Groningen een ‘suffige’ provincieplaats gebleven zonder Martinitoren, Provinciehuis, Korenbeurs, etcetera.

Ludi Schaafsma woont in Roden

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.