Opinie: Geef alternatieven N34 een kans!

Provinciale Staten van Drenthe vergaderen op 3 oktober over een plan om de N34 tussen Emmen en De Punt gedeeltelijk te verdubbelen. Omwonenden pleiten voor alternatieve oplossingen.

Woensdag neemt de provincie Drenthe een besluit over de startnotitie ’Gedeeltelijke verdubbeling N34’ tussen Emmen en De Punt, met als voornaamste doel het verhogen van de veiligheid van de weggebruikers en de doorstroming. Een investering die geraamd wordt op ruim 90 miljoen euro en een tijdwinst oplevert van circa 1 minuut voor een bestuurder die het hele traject tussen Emmen en De Punt aflegt (en dat doet maar 17 procent van alle automobilisten die over de N34 rijden!). De onzekerheid over de investering wordt nu al ingeschat op 30 procent, maar deze zal door de ligging nabij diverse dorpen als Zuidlaren(west), Schipborg, Annen, Gieten en Borger, diverse recreatie- én kwetsbare natuurgebieden op het voorgestelde tracé, zeker hoger gaan uitvallen.

Als alles loopt zoals zou moeten, is het hele proces in 2026 afgerond; hoeveel aanrijdingen en (bijna) ongelukken zullen in die periode nog plaatsvinden? En wat gebeurt er tot die tijd om die te voorkomen?

Verbazing

Wij zijn verbaasd dat alternatieven die minder kosten en die de veiligheid direct verhogen, in de afgelopen jaren niet zijn uitgevoerd. Mogelijkheden die al jarenlang hun positieve effecten op de veiligheid, doorstroming én de natuur zouden hebben gehad als ze waren toegepast (bv. een inhaalverbod, gelijktrekken van de maximumsnelheid zodat vrachtwagens, auto’s en bussen dezelfde snelheid hebben, verlengen van in- en uitvoegstroken, intensiveren van de handhaving). En dan zijn er nog de technologische mogelijkheden en innovaties die in een rap tempo op ons afkomen: het verstrekken van actuele en juiste informatie langs de route over de resterende reistijd, apps die aangeven wanneer je de spits beter kunt mijden, etc. Wees als provincie voorloper op dit gebied en maak er een Hightec-Hunebed-Highway van!

Veiligheid

Veiligheid heeft ook onze prioriteit. De gekozen oplossing (nog) niet. Waar zijn de onderzoeken die aantonen dat het gedeeltelijk verdubbelen de veiligheid verbeterd? De keuze om dit te doen is gebaseerd op ideeën, veronderstellingen en aannames. Genoemde alternatieven (en er zijn er meer) krijgen geen eerlijke kans en worden niet meegewogen op hun effectiviteit, efficiency en kosten.

Het is onze stellige overtuiging dat een combinatie van één of meer van bovenstaande punten leidt tot een verbetering van de veiligheid en doorstroming op de N34, zonder het aanleggen van duur en overbodig extra asfalt.

E.Elsinga schreef dit stuk namens de dialooggroep N34.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.