Opinie: Het Verdriet van Groningen

Stem 20 maart op een partij die bij u past. Kies voor een schone wereld met uw hart, maar vooral ook met uw verstand.

Vorig jaar schreef ik een lied:

Dikke tranen

Trekken sporen

Als voren in het land

Het Hoogeland in het Hoge Noorden.

Ging het toen nog over het debacle gaswinning, nu kan het evenzo goed gaan over het verduurzamen van de provincie. Nog geen half jaar geleden beloofden de woordvoerders van een groot aantal politieke partijen dat de windmolens niet als hagelslag over de afgelikte boterham Groningen gestrooid zouden worden. Ik vrees het ergste. Natuurlijk ben ik voor duurzaamheid. Maar horen windmolens, die toch gezien mogen worden als industriële en economische units, niet gewoon thuis op een industrieterrein? Waar is de schoonheidscommissie die vanuit esthetisch oogpunt beslissingen neemt omtrent plaatsing?

Even terug: hoe ongekend traag verlopen de gesprekken betreffende de gevolgen van gaswinning? Vorige week ontvingen we het nieuws dat er een parlementaire enquête komt die waarschijnlijk jaren in beslag gaat nemen.

Moegestreden

Maar sneller dan het licht worden beslissingen over onze ruggen en ons prachtige landschap genomen omtrent de verduurzaming van de provincie Groningen. Moegestreden wordt zij naar voren geschoven als braafste kind uit de klas en draagt zij nu al het vaandel om voorop te lopen als groenste provincie van ons land. Hetzelfde land dat nooit enige interesse toonde voor de aardbevingsproblematiek. Het land dat ons uitlachte in zijn vuistje omdat we van die sukkelige mensen zouden zijn die zich alles maar lieten welgevallen, de Nederlandse taal amper machtig en daarom ondertiteld in de journaals en praatprogramma’s.

Schoonheid

Wij openen ‘s ochtends de gordijnen om uit te kijken over uitgestrekte velden, akkers, dijken, het Reitdiep glinsterend in het zonlicht, het Wad, de boerderijen en de dorpen. Het landschap, veelal zo prachtig bewaard gebleven, de Groningse dorpen met hun fenomenale architectuur terug te zien in zijn huizen en boerderijen. De slingerende weggetjes waar men moet stoppen voor een tegenligger en daarbij altijd groetend de hand opsteekt bij het passeren. En als in een film: reeën die over het land snellen, ronddartelende hazen, fazanten die tussen het riet wegschieten, al die vogels en al die schoonheid. De parel van het Noorden en achter onze dijken ons werelderfgoed waar we stiekem zo trots op zijn. Zijn we dat? Stille, vriendelijke, aardige Grunnegers, zijn wij trots? Ook daar vond onlangs een megaramp plaats waarbij de Waddenzee zo vervuild is geraakt dat het einde zoek lijkt. Zeker nu de Britse verzekeringsmaatschappij van de Duitse rederij niet over de brug wil komen met geld voor de gemaakte en nog te maken kosten.

Hagelslag

Windmolens als hagelslag verspreid. Het kan niet anders, we moeten wel.

Is dit zo? Natuurlijk moet ook Nederland zijn bijdrage leveren, ook al is hij slechts een stipje op de wereldbol. Maar neem China. Dit land pretendeert zo groen te zijn, bouwt windmolens in eigen land maar kolencentrales in de rest van de wereld. De uitstoot daarvan is gigantisch en niemand treedt op.

Vliegtuigen

En dan, het vliegverkeer boven ons land. Op een mooie lentedag, een lucht aanvankelijk zo blauw dat je erin zou kunnen tekenen. En dat gebeurt, de hele dag door. De tekening van uitstoot door vliegtuigen zo chaotisch en slordig dat er van een heldere lucht nauwelijks meer sprake is. Nu vanaf boven neerkijkend, is de provincie niet meer waar te nemen. Het lijkt geen moer voor te stellen, maar nietig als we zijn, we kunnen opstaan en onze stem laten horen. Stem 20 maart op een partij die bij u past. Vergeet niet waar u nu bent, kijk nog eens om u heen, kijk uit het raam, loop uw erf op, stelt u zich eens voor: hoe ziet het er over vijf jaar uit?

Verstand

Kies voor een schone wereld met uw hart, maar vooral ook met uw verstand. Laat een stuk van dat hart over aan diegenen die daar eens dieper in zouden kunnen kijken om mee te kunnen leven met de Groninger en zijn woonomgeving.

Liesbeth Annokkee is schrijfster.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.