Opinie: Het verdriet van de Veenkoloniën

Gesubsidieerd met 393 miljoen belastinggeld dreigt het veenkoloniale landschap vernietigd te worden door de bouw van reusachtige windmolens. Een geval van politieke klimaatverdwazing.

Van 28 tot 30 januari 2019 dient bij de Raad van State het beroep tegen ‘windpark’ N33. In aanloop naar de zitting zien we het rumoer rond windparken weer toenemen. De D66-fractie in de provincie Groningen wil windparken op land bij onwillige gemeenten door de strot drukken (DvhN, 6 december), GroenLinks-gedeputeerde Homan wil de provincie Groningen omtoveren tot dé stekker van Nederland, terwijl initiatiefnemers van het windpark Oostermoer een bijeenkomst afgelasten en zich als een misgund kind beklagen dat de belangen van de inwoners worden geschaad.

Pardon? De belangen van de inwoners geschaad?

Verdienmodel

In de Groningse Veenkoloniën is het niet anders. Inwoners die behalve overlast niets terug zien van zogenaamde investeringen. Voor alleen het windpark N33 staat een subsidie klaar van 393 miljoen euro. Terwijl alle termijnen zijn overschreden (tot inmiddels twee keer toe) trekt de rijksoverheid deze subsidie niet in (DvhN, 5 januari). Een subsidie van 393 miljoen euro waarbij de Postcodekanjer in Glimmen verbleekt als wisselgeld en die u en ik betalen via de belasting-op-belasting-op-belasting op onze energienota, een mooi verdienmodel! Inderdaad, onze belangen worden geschaad.

Wipkip

‘Belangen’ die GroenLinks-gedeputeerde Homan ‘huldigt’ in het artikel ‘Provincies koploper met windparken op vasteland’ (DvhN, 12 december). Ze wil immers ‘graag van de inwoners horen onder welke voorwaarden zij akkoord gaan met windparken’. Vanuit de DorpenAlliantie Groningen hebben wij herhaaldelijk aangegeven dat op deze wijze niet en nooit valt te praten over ‘participatie en compensatie’. De windboeren en initiatiefnemers zien het schip met geld binnenlopen, terwijl inwoners worden afgescheept met een wipkip bij het dorpshuis.

Gebiedsfonds

Voor het 120 megawatt windpark N33 geld een ‘inwonerscompensatie’ van 1050 euro per megawatt. Totaal 126.000 euro voor een gebied waar ruim 20.000 inwoners gedupeerd worden door ziekmakend laagfrequent geluid, slagschaduw, horizonvervuiling en onverkoopbare huizen. Compensatie waar de individuele burger niets aan heeft; omdat de provincie Groningen dit geld in een ‘gebiedsfonds’ wenst te stoppen.

Dialoog

De windboeren en initiatiefnemers Yard Energy en Innogy (RWE) dragen overigens geen stuiver bij aan deze provinciale speelbuidel en gemeenten worden buitenspel gezet. Noch Yard, noch Innogy, noch de windboeren hebben ondanks onze herhaalde uitnodiging pogingen ondernomen om met inwoners en de betrokken dorpen in gesprek te gaan. Wij hebben keer op keer aangegeven rechtstreeks de dialoog te willen aangaan zonder tussenpersoon. Terwijl de directeur van Yard Energy ondertussen op BNR Radio roept ‘dat het hem eigenlijk alleen maar om de subsidies te doen is’. Met een cadeau van de Nederlandse belastingbetaler van 393 miljoen euro geloof ik dat direct. De door de ‘initiatiefnemers’ ingezette stroman, Eeme de Groot, is met de staart tussen de benen afgedropen nadat de DorpenAlliantie unaniem het vertrouwen in hem had opgezegd.

Klimaatmanifest

Waar het wel om gaat, blijkt uit het klimaatmanifest dat door 24 gerenommeerde Nederlandse hoogleraren geschreven is als antwoord op het klimaatakkoord, en uit de film The Uncertainty Has Settled van documentairemaker Marijn Poels. Zoals gebruikelijk bij afwijkende meningen vond zowel het manifest als de film geen podium in de media en politiek. Genoemde 24 hoogleraren en Poels zijn géén klimaatsceptici maar ze constateren dat er op politiek niveau sprake is van een collectieve klimaatverdwazing. Waarom moet alleen Groningen 15 procent van de landelijke 6000 megawatt voor zijn rekening nemen, terwijl op de Maasvlaktes geen megawindparken gepland staan? In een bestaand industrielandschap en aan de kust, bij de energieslurpende en -verspillende Randstad die al decennia op Gronings aardgas parasiteert? Simpel: ‘Milieu’ en ‘Duurzaamheid’ zijn de nieuwe economische verdienmodellen van Den Haag B.V. over de rug van de belastingbetaler.

STEM!

Wie gaan de ongerepte landschappen van Veenkoloniën en het Oldambt redden? U! Op 20 maart zijn de verkiezingen voor gedeputeerde staten. In tegenstelling tot wat oud-DvhN-redacteur Cees Stolk schrijft in zijn opinie van 15 december zeg ik: blijf alstublieft op 20 maart niet thuis, maar STEM! Laten we er voor zorgen dat door het Groningse studentenkorps in het zadel geholpen partijen GroenLinks en D66 voorgoed uit het provinciebestuur verdwijnen. De politieke aardverschuiving die we op gemeentelijk niveau hebben weten te bereiken, moeten we doorzetten in de regionale bastions van Den Haag: de provinciehuizen!

Bernard Stikfort is woordvoerder voor de DorpenAlliantie Oost-Groningen en als gastdocent betrokken bij de opleiding Erfgoed en Ruimte van de Hoge School Utrecht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.