Opinie: Hoog tijd voor legalisatie cannabis

Blij en tevreden was de politie deze week over het oprollen van een grote wietkwekerij in Foxhol. Maar de koffieshops en de gebruikers zullen er echt niks van merken.

Enorme ophef en aandacht voor het oprollen van een wietkwekerij. In Foxhol dit keer. Politiechef Kruizinga reageert dolenthousiast: „Een groot succes. Hier doen we het allemaal voor.” Waar het de volgende keer zal zijn is gissen, maar het is honderd procent zeker dat dit weer zal gebeuren. Het is niet de vraag of, maar wanneer.

Absurd beleid

Waar zijn we nou toch in hemelsnaam mee bezig? Aan de ene kant hebben we in Nederland ruim 600 legale koffieshops, die allen met toestemming van gemeentes en overheid cannabis mogen verkopen. Die moeten het dus op de een of andere manier wel kunnen kopen. Maar omdat Nederland zo’n absurd cannabisbeleid voert (wel mogen verkopen, maar niet mogen inkopen), vindt het produceren van wiet in het illegale circuit plaats.

78.000 kilo

Laten we elkaar geen mietje noemen. De 600 koffieshops verkopen, laat ik het laag houden, gemiddeld 2,5 kilo per week. Bij elkaar is dat 1500 kilo per week. Dat is per jaar 78.000 kilo.Er is dus minimaal 78.000 kilo wiet per jaar nodig om alle koffieshops te kunnen voorzien van hun waren. In werkelijkheid waarschijnlijk veel meer.

De opgerolde kwekerij in Foxhol had, afgerond, zo’n 6000 planten staan. Drie keer per jaar oogsten, 25 gram per plant, zou dan 6000 x 25 gram = 150.000 gram = 150 kilo opleveren. Drie keer per jaar is 3 x 150 = 450 kilo. De opgerolde kwekerij zou dan goed zijn voor 450 kilo per jaar. Let wel: het kan best dat deze kwekerij minder opleverde per oogst, of misschien iets meer. Er zijn altijd factoren aanwezig die invloed hebben op de uiteindelijke hoeveelheid cannabis.

Half procent

Er is in Nederland 78.000 kilo per jaar nodig, rekende ik net uit. Maar de werkelijke hoeveelheid zal veel hoger liggen. Daarmee is deze kwekerij met zijn 450 kilo per jaar maar een hele kleine speler op de cannabismarkt. En stelt eigenlijk helemaal niks voor. Het vormt nog geen 0,5 procent van de landelijke behoefte. Waar praten we dan eigenlijk over?

Voor het publiek is dit natuurlijk smullen. En voor de politie natuurlijk nog veel meer. Of zoals politiechef Kruizinga al zei: „Hier doen we het voor.”

Jammer

De koffieshops zullen er niks van merken. Ja, misschien die paar die hun wiet bij deze afnemers aankochten, maar er staan snel genoeg nieuwe leveranciers voor hun koffie-shopdeur, nou ja, aan de achterdeur dan, om hen te voorzien van nieuwe wiet. Het is ontzettend vervelend voor al die mensen die bij deze kwekerij betrokken waren, want dit gaat natuurlijk wel een justitieel en belasting-staartje krijgen. Ik ben een groot voorstander van legalisatie en vind het bijzonder jammer dat zo’n kwekerij opgerold is.

De cannabis zal verbrand worden. Ook al doodzonde. Ik bied mij hierbij aan dat zelf te doen, gram voor gram. In mijn pijp.

Experimenten

En dan komen er in Nederland experimenten voor regulering. Een experiment voor een paar jaar. Er mogen zes tot tien gemeentes aan mee doen. Maar er wordt nog zoveel gesteggeld en vergaderd over de voorwaarden en regels dat dit experiment eigenlijk nu al gedoemd is te mislukken. Het enige juiste antwoord in deze is volgens mij: totale legalisatie. Alle cannabis vrij. Kwekers kweken en geven hun geteelde oogsten op aan de fiscus en de koffieshops kunnen deze wiet gewoon met een bon kopen en die kunnen dan ook zelf btw afdragen. Het is zo gemakkelijk als wat en sommige landen doen dit al. Het zal Nederland miljarden opleveren. Waar de gasopbrengsten verdampen, zullen de wietopbrengsten Nederland opnieuw doen floreren.

Lucratief

Die voorgestelde wiet-experimenten zullen niets voorstellen als niet iedere gemeente mee mag doen. Ze kosten een hoop geld en het resultaat zal zijn dat het hier in Nederland gewoon blijft doorgaan als het nu doet en dat de ene na de andere kwekerij opgerold zal worden. Maar voor elke opgerolde kwekerij beginnen er weer twee nieuwe. En ik geef ze geen ongelijk: het is lucratief en er is veel vraag naar de wiet.

Ingehaald

In 1975 stond ik met duizenden anderen te demonstreren op het Binnenhof in Den Haag : Stuf Vrij: allemaal blij! In 1976 werden de eerste verkooppunten toegestaan. En legalisatie was nog maar een kwestie van tijd. Maar anno 2018 zijn we verder weg dan ooit. Steeds maar landen om ons heen halen ons links en rechts in. Waar Nederland ooit voorloper was op het gebied van een goeie cannabiswetgeving, staat het nu laag geklasseerd. Doodzonde.

Theo Buissink uit Groningen is eigenaar van een winkel in rokersbenodigdheden en voormalig coffeeshopeigenaar

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.