Opinie: Is de herkauwer echt de zondebok?

Hans Geurts nam vorige week op deze plek de herkauwers in bescherming tegen de claim dat zij grote milieuvervuilers zouden zijn. Maar zijn betoog leidt af van de ondoelmatigheid van de veehouderij.

Met veel belangstelling heb ik de opiniebijdrage van Hans Geurts, ‘Herkauwer is ten onrechte de zondebok’ in het Dagblad van 30 augustus 2018 gelezen. Voor een gedeelte van zijn verhaal ben ik het wel met hem eens. Dit betreft de effecten van het vlieg- en scheepvaartverkeer het autoverkeer wordt door hem niet eens genoemd. Verder heeft hij het niet over het menselijk gedrag/handelen. Ik zou het dan liever niet willen hebben over de herkauwer als de zondebok, maar over de mens, die als schuldige moet worden aangeklaagd.

Straatje

Hans Geurts is melkveehouder en die probeert zijn eigen straatje schoon te vegen. Dit kan ik heel goed begrijpen, maar aanvaarden doe ik het niet. Wat mij betreft mag de gehele E(ieren)M(elk) enV(lees)-industrie zo snel mogelijk worden geliquideerd. Deze industrie is dier- en milieuonvriendelijk en bovendien totaal ondoelmatig. Voor het produceren van 1 kilo dierlijk voedsel kan er minstens 7 kilo plantaardig voedsel worden geproduceerd. Verder vraagt het produceren van dierlijk voedsel heel veel water en energie.

‘Doelmatig’

Over hoe ‘doelmatig’ de door mij bovengenoemde industrie is, kan men opmaken uit het gegeven dat er in Duitsland per jaar meer dan veertig miljoen kuikens (de haantjes) dadelijk van kant worden gemaakt. In Nederland heeft Wakker Dier onlangs bekend gemaakt dat er in Nederland in het jaar 2016 meer dan zeshonderd miljoen dieren werden geslacht. En meer dan tachtig miljoen dieren werden omgebracht, omdat zij geen economische waarde (meer) bezaten. Zo ‘diervriendelijk’ zijn wij in dit land en maar trots zijn, dat Nederland tot een van de grootste voedsel producerende landen ter wereld behoort een land met zo weinig vierkante kilometers! Dit is alleen mogelijk door uitbuiting van mens, dier, (water)milieu en vierkante kilometers ergens anders op deze wereld.

Verkeerde richting

Mijn conclusie is dat de oplossingen die Hans Geurts aandraagt betreffende de melkveehouderij als onderdeel van de EMV-industrie, precies in de verkeerde richting gaan. En verder, dat wij met ons allen ons gedrag/handelen betreffende mens, dier, energie en (water)milieu zo snel mogelijk moeten veranderen. Dat zal wel een heel moeilijke opgave worden. Zeker voor Hans Geurts.

Groningen, Folkert Sierts

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.