Opinie: Juist rust en ruimte maken Schier uniek

De nieuwe coalitie op Schiermonnikoog heeft ambitieuze plannen voor het eiland. Niet tot genoegen van elke inwoner.

De nieuwe coalitiepartijen Samen voor Schiermonnikoog en Schiermonnikoogs Belang presenteerden tijdens de raadsvergadering van 24 april te Schiermonnikoog het startdocument Samen aan de slag, met daarin de punten waaraan de partijen de komende vier jaar willen gaan werken.

Golfbaan

Het ontbreekt de nieuwe coalitie in ieder geval niet aan daadkracht. Een speerpunt is versterking van het toerisme, de kurk waar onze economie immers op drijft. Bovendien bestaan er ideeën om een golfbaan en een mountainbikeroute te realiseren in de natuurgebieden even buiten het dorp. Ook ontwikkeld om het toerisme op peil te houden.

Waanideeën

Wie komt er in vredesnaam met zulke waanideeën? Zitten we hier op ons eiland om zulke dingen te springen? Ik ben ervan overtuigd dat menig eilander de wenkbrauwen fronst. Ik kan mij voorstellen dat de vereniging Natuurmonumenten niet enthousiast is. Juist de rust en de ruimte maken het eiland uniek.

De huidige coalitie is schijnbaar vergeten wat in de raad ten tijde van burgemeester Bas Eenhoorn is vastgesteld en overeengekomen: het promoten van Schiermonnikoog als een eiland voor de toerist die komt voor de rust, de ruimte en onze mooie natuur waar we trots op mogen zijn. Ik krijg nu de indruk dat men deze verworven waarden, dit fundament onder het eiland, weg wil halen.

Haalbaarheid

Voor de aanleg van een golfbaan zal altijd een haalbaarheidsonderzoek moeten plaatsvinden. Als voorbeeld kan Terschelling dienen. Ook daar wil men een golfbaan aanleggen. De gemeente heeft voor zo’n onderzoek 50.000 euro moeten uittrekken. Ook op Schiermonnikoog zal zo’n haalbaarheidsonderzoek moeten komen, met de kosten die daarmee gepaard gaan.

Vergeten groep

Tegen deze nieuwe coalitie van Samen voor Schiermonnikoog en Schiermonnikoogs Belang zou ik willen zeggen: investeer eerst maar eens wat meer in onze ouderen hier op ons eiland. Die vormen zo langzamerhand een vergeten groep. Het zijn intussen wel deze mensen die een grote bijdrage leveren aan onze samenleving. Ik denk aan de mantelzorg, het groot aantal koren hier op Schiermonnikoog, waar een groot aantal van onze ouderen deel van uitmaakt, het muziekkorps – en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

Deze mensen verdienen voor die inzet een grote pluim en daar mag best wat tegenover staan. Tot de huidige coalitie zou ik willen zeggen: ga niet alvast voor de troepen uitlopen, bezint eer gij begint.

Jan Holwerda is inwoner van Schiermonnikoog

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.