Opinie: Killerrobot van Wiebes moet gestopt worden

Een twee-onder-een-kapwoning waarvan de ene helft ‘veilig’ is en de andere niet? Het kan allemaal volgens het computermodel dat minister Wiebes op de Groninger huizen loslaat.

Een theoretisch model bepaalt momenteel in Groningen zonder menselijke tussenkomst welke mensen al dan niet tijd hebben uit hun huis te kruipen na een aardbeving met de kracht van 5 op de schaal van Richter.

Het zogenaamde HRA-model van minister Wiebes (Hazard and Risk Assessment) is dus een killerrobot. We kennen die vermenselijkte robots uit Star Wars en andere science fiction-films, waarin zij schattige of wrede rollen spelen. De voor een film onmisbare spanningsboog wordt dan opgebouwd rond de vraag of de robot nog wel voldoende energie, nog wel voldoende voeding krijgt.

Klacht

Het HRA-model wordt gevoed met mijn persoonsgegevens en andere privacy-gevoelige informatie rond mijn huis. Ik heb de minister daartoe geen toestemming gegeven. Ook niet aan instanties als de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) of de gemeente, die bestanden beheren die waarschijnlijk door het model gebruikt worden. Daarom heb ik een klacht ingediend bij het ministerie, de NCG en bij de gemeente met betrekking tot dat oneigenlijk gebruik.

Leven en dood

Maar is dat ‘killer’ niet wat overdreven? Ik denk het niet. In de eerste plaats omdat het goed is nog eens te beseffen dat het bij de onderzoeken van onze huizen nog steeds om leven en dood gaat. We raken gewend aan wat eufemistischer termen als ‘veiligheid’ en ‘risico’ en we hebben geluk gehad dat er nooit doden zijn gevallen. De dood blijft echter een reëel perspectief zo lang ook de SodM voortdurend benadrukt dat ons risico nog decennia blijft bestaan. Ook als de gaswinning op nul komt te staan, hetgeen overigens ook nog jaren gaat duren. De minister neemt onverantwoorde risico’s door het proces van herstel en bescherming voortdurend te vertragen.

Om zeep

In de tweede plaats is het woord ‘killer’ op zijn plaats omdat de minister bezig is de democratie om zeep te helpen. Ik heb dat woensdagavond mee mogen maken op een voorlichtingsavond van de gemeente Loppersum en de NCG over de uitkomsten van het HRA-model voor de dorpen in Loppersum. Behalve de vele voorbeelden van belachelijke uitkomsten (twee-onder-een-kap, waarvan de ene helft veilig zou zijn en de andere helft niet) valt ook op dat de bewoners tegen elkaar opgezet worden: de een wordt een nieuw huis in het vooruitzicht gesteld, de ander krijgt niets.

Shell

Het enige dat de bewoners gemeen hebben, is dat ze lang moeten wachten tot er wat gebeurt. Het lijkt er op dat de minister eropuit is zo weinig mogelijk te betalen en zijn geld liever investeert in Shell dan in Groningen. Had je in 2012 aandelen Shell gekocht dan heb je nu een rendement van zo’n 15 tot 20 procent; heb je in 2012 een huis gekocht als investering in Groningen, dan heb je niks. Een huis onder het zwaard van Wiebes is onverkoopbaar.

Leiderschap

Lokale bestuurders verschuilen zich achter ‘de regio’, waar het volgens een recent artikel in deze krant ontbreekt aan leiderschap. Wethouder Prins van Loppersum wilde voor de verdere samenwerking met de minister geen rode lijn trekken. Pas als zou blijken als er ook voor de onomstreden riskante huizen geen geld is dan zou ‘de regio’ stappen moeten overwegen. Ik vind dat gemeenten moeten stoppen de valse verwachtingen van de minister van krediet te voorzien.

En, voor de goede orde, op 24 september van dit jaar ondertekende ik een bijdrage aan deze krant waarin werd aangegeven dat het ook anders kan: Van Onderen! Laat inwoners op basis van concrete gegevens per dorp en per huis aangeven wat zij willen en laat de gemeentes dat vervolgens coördineren.

Tjuchem, Henk Bos

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.