Opinie: Laat die supermarkt in Ter Borch maar komen

Als bewoner van de wijk Ter Borch heb ik grote moeite met de opiniebijdrage van Casper Kloos in DvhN van 1 augustus. Ik ben namelijk wél voorstander van een supermarkt in de wijk. Die voorstanders zijn er genoeg. Dat blijkt niet uit de enquête van de bewonerscommissie, maar het grootste deel van de mensen die daarop reageerden, kwamen uit het gebied rondom de plek van de supermarkt. Dat geeft een vertekend beeld. Dat blijkt wél uit de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen, waar iedereen opgeroepen werd om te kiezen met de supermarkt in het achterhoofd.

Milieuwinst

Ik was gewend alle boodschappen op de fiets te doen, maar als je in Ter Borch naar een fatsoenlijke supermarkt wil gaan, dan moet je minimaal 5 kilometer rijden. Dat betekent dat het grootste deel van die ritjes met de auto gemaakt worden. Een supermarkt op maximaal een kilometer afstand zou een forse milieuwinst zijn, ook voor de Groningse wijken Piccardthof en Hoornsemeer. Het ontlast de steeds drukker wordende wegen tussen Ter Borch en Paterswolde. Als je de documenten leest, dan gaat het ook om een supermarkt met maximaal 2000 m2 winkelruimte en 1000 m2 magazijn, vergelijkbaar met supermarkten in Helpman en Paterswolde. Een grote supermarkt dus en niet ‘mega’.

Onplezierig

Ik heb zelf dus ook een zienswijze ingediend en die beëindigd met de wens dat de bewoners van deze wijk elkaar dan in het echt kunnen ontmoeten, want de discussie die gevoerd wordt is zeer onplezierig. In essentie zit de weerstand vooral in een groep omwonenden. Het is een ‘not in my backyard’ discussie. Dat blijkt ook continu, want men geeft zelf aan dat als de supermarkt op een andere plek zou komen, men er geen problemen mee zou hebben. De actiegroep Stop Tynaarlo weet uitstekend de media te vinden en blijft daarnaast in de wijk stoken op WhatsApp en internet. De toon richting voorstanders is vaak onplezierig.

Plan

Een aantal politieke partijen heeft de mening van Stop Tynaarlo één op één overgenomen. Dat zijn ook precies de partijen die ik hier in de Rietwijk, rondom de gemeenteraadsverkiezingen, niet gezien heb. Door Casper Kloos worden de voorstanders ‘zeuren’ genoemd, want in andere kleine dorpjes in de gemeente ‘zeuren’ ze daar ook niet over. Daar woon ik echter niet. Ik woon in een grote wijk, aangebouwd tegen de gemeente Groningen, waar, toen ik er kwam wonen, de gemeente van plan was een supermarkt te bouwen. Dat heeft meegespeeld in onze beslissing om hier te komen wonen.

Niet verbindend

Mijn reactie zal wel weer flink becommentarieerd worden op social media. So be it. Maar het zou fijn zijn als er nu eens een knoop wordt doorgehakt. Want de discussie werkt absoluut niet verbindend hier in de wijk.

Margreet van Zanten woont in Ter Borch

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.