Opinie: Last van toerisme? Wees een voorbeeld, blijf thuis

Het Noorden wil meer toeristen trekken. Maar als het toerisme een probleem wordt, zoals in Amsterdam, wat dan? Het antwoord op overtoerisme, dat zijn we zelf.

Beroepshalve en als inwoner van Amsterdam volg ik al een tijdje intensief en geïnteresseerd de discussie rond de toerist en het zogenoemde overtoerisme. En ik verbaas me. Over ons totale gebrek aan zelfreflectie. Iedereen kijkt naar een ander voor de oplossing. Maar de oplossing, dat zijn we zelf.

Op reis

Terwijl ik dit schrijf bent u waarschijnlijk zelf toerist. Vlak nadat uw kinderen zijn teruggekeerd van hun examenfeestjes van respectievelijk Albufeira, Mallorca of Terschelling (en wat voor toerist zijn die daar geweest, denkt u?), bent u snel weer vertrokken.

Naar Frankrijk, Spanje, Italië, Indonesië of Amerika, om zelf actief bij te dragen aan de druktebeleving van inwoners en bezoekers daar. En daar bezoekt u plekken waarvan met een beetje kennis van zaken bekend is dat deze lijden onder (over)toerisme. Niet in uw achtertuin, dus kennelijk niet uw probleem.

U bent erheen gevlogen, want lekker goedkoop en snel, maar milieuvervuilend. U vindt dat u het verdiend heeft. Het was thuis al zo druk. U vliegt al weken van hot naar her, uw kinderen reizen wat af in hun tussenjaren om zichzelf te ontdekken en allemaal haalt u het maximale uit het leven. Want dat is waar we voor bestaan, toch?

Zoveel te beleven

Ja, u heeft hard gewerkt en zit er warmpjes bij dankzij de aantrekkende economie. Natuurlijk moet u echt even uitrusten van het combineren van werk/studie met de vele tripjes, etentjes en gezellige activiteiten. Er valt zoveel te beleven. Nieuwe restaurantjes te ontdekken, voorstellingen, tentoonstellingen en festivals te bezoeken. Zoveel meer dan vroeger. Dit overigens mede mogelijk gemaakt dankzij het groeiende (binnen- en buitenlands) toerisme.

Voor 60 euro naar Spanje

Welke maatregelen er ook genomen worden om toerisme in goede banen te leiden, het wordt nog erger. Waarschijnlijk veel erger. Los van dat wijzelf, onze kinderen en onze actieve ouderen bijdragen aan druktebeleving door activiteiten buiten de eigen woonplaats te ondernemen, groeit het aantal reisbewegingen mondiaal flink door. In Azië stijgt de welvaart van de middenklasse hard. Die gaan ook allemaal zichzelf ontdekken en het maximale uit het leven halen. Bij ons. Geef ze eens ongelijk.

Want waarom zouden zij niet mogen wat wij ook hebben gedaan en nog doen? Wat wij bovendien zo aantrekkelijk hebben gemaakt met gunstige prijzen voor het vliegen, waardoor het nu voor iedereen vaker mogelijk is om naar het buitenland te gaan. Trots vertellen we elkaar dat we voor minder dan 60 euro naar Spaanse steden vliegen. Monter gaan we hierbij voorbij aan de gevolgen hiervan voor milieu, werknemers van die goedkope vliegmaatschappijen en bewoners van de plekken die we bezoeken.

Begin bij jezelf

Beste mensen. Het is tijd voor bezinning. Verbeter de wereld en begin bij je zelf. Het beperken van onze reisbewegingen, de wijze waarop we reizen en ons gedrag op andere bestemmingen (iedereen wereldwijd) kon wel eens de enige echte oplossing voor de lange termijn zijn om de voor- en nadelen van toerisme in goede banen te leiden. En ons milieu de goede kant op te helpen. Vaker thuisblijven is het motto. Bovendien: als wij geen Engelse jongelui willen in Amsterdam, waarom sturen we onze eigen jeugd dan wel naar Mallorca?

Overtoerisme is namelijk een probleem van ons allemaal en wordt veroorzaakt door ons allemaal. En pas als iedereen straks een tripje of een dagje uit schrapt én voor andere reisvormen kiest én zich bewust is dat hij een gast is op de bestemming die hij bezoekt – en zich daarom respectvol dient te gedragen – dan pas zal dit echt effect hebben op de (drukte)beleving op plekken die nu drukbezocht worden.

Overal overtoerisme

Dus als u straks thuiskomt en u zich heeft voorgenomen om het toch vooral anders te gaan doen, het leven kalmer en rustiger in te richten, meer te genieten van het kleine en het dagelijkse – dan is dat een uitstekend voornemen. Doet u dit vooral en leer het ook uw kinderen. Dat zou een hoop schelen. Want echt, overtoerisme speelt wereldwijd en is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. U kunt zelf het verschil maken.

Natasja Fortuin is data strategy lead bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Dit artikel schreef zij op persoonlijke titel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.