Opinie: Loze woorden over subsidie asbestsanering

De overheid legt ons op om het asbest te saneren voor 2024. De verzekeringsmaatschappijen komen vervolgens met de mededeling dat, als dit niet gebeurt, dit gevolgen kan hebben voor de verzekering.

Mijn man en ik besloten aan deze eis gehoor te geven en gaven een asbestsaneringsbedrijf en bouwbedrijf de opdracht om het asbest van het dak te verwijderen en vervolgens een nieuw dak te plaatsen. Zo gezegd, zo gedaan.

Verbazing

De belofte werd gedaan dat we hiervoor subsidie konden aanvragen als tegemoetkoming in de kosten. In augustus vorig jaar is de klus geklaard en hebben wij de subsidieaanvraag ingediend. Tot onze grote verbazing werd de aanvraag afgewezen omdat de subsidiepot leeg is. Dus het was een kwestie van wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Subsidiepot

Nu zijn wij hardwerkende mensen die altijd keurig aan alle voorwaarden voldoen. Wij hebben flink gespaard om deze hele klus te kunnen betalen. En dat gaat beslist niet over een paar duizend euro. Dan is het toch zeer onredelijk dat de subsidie aan onze neus voorbijgaat! Ik vraag mij af wat voor personen het zijn die de berekening hebben gemaakt wat betreft de subsidiepot. Ze konden van tevoren weten dat het lang niet toereikend zou zijn. En daar komt bij dat nog lang alle asbest niet van de daken verwijderd is en dat niet iedereen dat zomaar kan betalen.

Achter het net

Op allerlei manieren wordt er subsidie verstrekt voor allerlei doeleinden maar wij vissen achter het net. Dan is het toch niet vreemd dat veel inwoners van Nederland wantrouwig zijn tegenover de overheid. Men werkt dat zelf in de hand door zo om te springen met welwillende burgers die menen hun plicht jegens de overheid te doen. Ik hoop van harte dat de overheid de pot gaat aanvullen zodat het aantrekkelijk wordt om het asbest te saneren. Anders vrees ik het ergste en dan kan de conclusie worden getrokken dat al het asbest niet voor 2024 van alle daken is verwijderd.

Loze beloftes

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over het klimaat en het milieu. Als het al zo gaat als hierboven geschreven is, komt het niet van de grond en blijft het alleen bij loze woorden en beloftes!

Visvliet, Albertha Veenstra-Steursma

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.