Opinie: Maak van Stadspark geen pretpark

De gemeente Groningen vindt dat er meer reuring moet komen in het Stadspark. Maar moet dit park niet juist gekoesterd worden om de rust?

Het Stadspark in Groningen is een oase van rust en groen, iets om zuinig op te zijn. Daar moeten meer Groningers van profiteren, vindt het college van B&W. En dus worden er plannen ontwikkeld om het park meer bekendheid te geven. Voor de omwonenden en belangstellenden was er op 2 oktober een informatieavond belegd in een zaaltje van paviljoen Ni Hao, toepasselijk in het Stadspark gelegen.

Hoge opkomst

Hoewel de aankondiging slechts kort van te voren bekend werd, kwamen er toch veel mensen opdraven, zodat in allerijl naar een grotere ruimte moest worden uitgeweken. De hoge opkomst verraste de organisatie. Kennelijk was het park onder de Stadjers toch bekender dan gedacht. En dat de aanwezigen het park beter kenden dan de ambtenaren, bleek al bij de eerste vraag, over het waarom van de merkwaardige ‘toegangspoort’ bij de busbaan. Geen van de aanwezige ambtenaren leek van het bestaan van het bouwsel af te weten, laat staan dat ze de vraag konden beantwoorden.

Reuring

Nadat diverse aanwezigen hadden uitgesproken dat ze het park zo waardeerden vanwege het groen en de rust en stelden dat nieuwe activiteiten in het park daarbij moesten aansluiten, kwam de wethouder met een uitleg over de achtergrond van de plannen. Het park moest met al zijn kwaliteiten beter benut worden, er moest meer reuring komen in de vorm van festivals en evenementen. Wat hem betrof was het afgelopen met de rust en stilte in het park. Daarbij leek hij een persoonlijk motief te hebben: zijn eigen dochter kwam alleen maar naar het Stadspark vanwege het Bevrijdingsfestival. Dus om haar en haar jeugdige lotgenoten te trekken, moesten er meer drukbezochte evenementen komen, leek de redenering te zijn.

Blij

Ach, beste wethouder, wacht toch nog gewoon een paar jaar tot uw dochter kinderen heeft en regelmatig met haar kleintjes bij de kinderboerderij te vinden zal zijn. En als u dan zelf als trotse opa met uw kleinkind de hertjes gaat voeren, zult u blij zijn dat er van uw ambitieuze commerciële plannen niets terecht is gekomen. Want iedereen die het Stadspark een warm hart toedraagt, zal het eens zijn met deze leus: Maak van het Stadspark geen pretpark!

Lucy Pijttersen, omwonende en frequent bezoeker van het Stadspark.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.