Opinie: Macron valt verder van de Olympus

Het gaat niet goed aan de top van de Franse staat. President Macron zag al een derde minister teleurgesteld vertrekken.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb had te kennen gegeven in 2020 weer kandidaat te zijn voor het burgemeesterschap in zijn stad Lyon. Hij wilde derhalve de regering verlaten na de Europese verkiezingen in mei 2019. Een verstandig besluit, want het is te veel van het goede om de zware post van Binnenlandse Zaken goed te vervullen én tegelijk de herovering van Lyon voor te bereiden.

Maar president Emmanuel Macron weigerde het ontslag van Collomb. Hij is een van zijn eerste strijdmakkers afkomstig uit de Parti Socialiste, die overigens steeds vaker openlijk zijn president bekritiseerde vanwege zijn autoritaire houding met als gevolg een toenemend isolement.

Ongehoord geweld

De verhouding tussen Macron en Collomb verslechterde met name door de affaire rond Benalla, de met Macron bevriende lijfwacht die met ongehoord geweld zijn boekje te buiten ging. Een affaire die door de president volkomen verkeerd is behandeld, ook wat betreft de rol van de minister van Binnenlandse Zaken, waardoor Macrons presidentiële autoriteit verder verzwakte.

Nu weer een volkomen verkeerde inschatting van de president: de oppositie in het parlement riep Collomb op om direct af te treden. Dat deed hij vorige week ook, maar tegen de wil in van de president een soort majesteitsschennis. Het is een in het zestigjarig bestaan van de Vijfde Republiek nooit eerder vertoonde confrontatie met in ieder geval twee slachtoffers: Macron, die steeds verder van de Olympus afvalt, en ook de eerste minister van de regering Edouard Philippe die hier in de ogen van de gedeputeerden doorgaat voor een domkop en een zacht ei. Want volgens artikel 8 van de grondwet worden ministers benoemd en ontslagen door de president op voorstel van de eerste minister. Macron heeft hem doodeenvoudig genegeerd en gepasseerd, hem voor het blok gezet. Dat zet de verhouding tussen Macron en zijn premier verder op scherp.

Geen resultaten

Binnen zestien maanden heeft Macron drie belangrijke ministers verloren: François Bayrou, de politicus van de centrumpartij Modem, vervolgens Nicolas Hulot, de voorman uit de ecologische wereld die het onmogelijke van zijn ministerschap onder Macron inzag, en nu als derde dus de socialist Collomb. Alle drie lieten zij zich verleiden en overhalen om het ‘macronisme’ te omhelzen door de persoonlijkheid van de beweging En Marche! en zijn belofte van een ‘nieuwe wereld’. Alle drie zijn ze daar snel van teruggekomen. Ze geloofden niet langer in het door Macron uitgedragen beleid en zagen geen resultaten.

De vervanging van Collomb geeft Macron duidelijk hoofdbrekens, de eerste minister Philippe vult voorlopig het gevallen gat. Ook hier is sprake van een presidentiële zwakheid. Hij dankte alle ervaren politici af om een équipe van nieuwelingen en technici te vormen en nu heeft hij grote moeite om een zwaargewicht te vinden voor een van de sleutelposten van de republiek.

Supportersclub

Ook binnen zijn formatie En Marche! rommelt het. Velen achten zich niet gehoord door de president die zijn formatie van bewindslieden vooral ziet als een supportersclub die hem blindelings moet volgen. Voeg daarbij zijn vaak provocerend en arrogant optreden. Bijvoorbeeld ten opzichte van werklozen (,,steek de straat over en je hebt werk’’). Maar evenzeer de tegengestelde houding tijdens zijn recent bezoek aan de Caraïben: de kameraadschappelijke selfies met een half ontblote, net uit de gevangenis ontslagen inbreker met de woorden: ,,Je moet zulke domme dingen niet weer doen.’’ Zijn communicatie getuigt voortdurend van een gebrek aan balans qua empathie.

Het heeft geleid tot een geweldige val van de populariteit van Macron, die nu van alle voorgaande presidenten van de jubilerende republiek als laagste geklasseerd staat. Was het begin van het tweede jaar van Macrons presidentschap ronduit rumoerig, er is nu sprake van chaos door de door hemzelf veroorzaakte autoriteitscrisis.

Jan de Boer is publicist en woont in het Franse Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.