Opinie: Premier Rutte, maak van uw vaasje geen gifbeker

Vaasjes zijn feestelijk, want je kunt er bloemen inzetten. Of je kunt ze vlot leegdrinken, zoals corpsballen graag doen. En je kunt er nog iets mee: Volgens onze premier kun je met 17 miljoen mensen een vaasje vasthouden opdat het niet breekt.

De klimaattafels

Mijnheer Rutte, uw timing kan niet op een beter moment komen. Binnen nu en een paar dagen wordt bekend wat de klimaattafels voor de Nederlanders in petto hebben. Er zingen geluiden rond, dat het niet mee gaat vallen, vooral niet voor de burgers met de smalle beurs, of voor burgers met oudere huizen die moeilijk te isoleren zijn, huizen die zelden geschikt zijn voor moderne fratsen zoals warmtepompen. Als je verkeerd woont krijg je straf. Datzelfde beleid komt er voor auto’s. Als je geen budget hebt voor een luxewagen type Tesla, dan moet je extra betalen. Net als in het verleden, toen je, als je rijk en slim was, een Mitsubishi Outlander kon leasen op kosten van anderen. Je reed op benzine, pakte een half miljard aan subsidie en verkocht de wagen daarna met winst naar het buitenland. In totaal werden de snelle jongens met een stekker voor zes miljard gesubsidieerd. Milieubeleid mag wat kosten, op rekening van de argeloze burgerij. Is over deze kwestie ooit een enquête geweest?

De randen van het land

Terug naar de burger in de oudere woningen. Dat zijn voor een flink deel de burgers met de smalle beurs. En laten die nou net vooral in de provincies aan de randen van het land wonen. In steden en dorpen waar soms een vijfde van de kinderen in armoede opgroeit, in gemeenten die op alles moeten bezuinigen omdat de kosten voor de jeugdzorg in deze gemeenten met relatief veel probleemgezinnen de pan uitrijzen. Erg veel kwetsbare burgers wonen uit het zicht, op plekken waar de lokale belastingen door opmerkelijke keuzes in het rijksbeleid toch al akelig steil omhoog zijn gegaan. Het Dagblad van het Noorden opende onlangs met de vaststelling: ‘Noorden betaalt hoge prijs voor energietransitie’. Immers, de kosten zijn onontkoombaar en ze zijn hoog. Als je zoals de meeste Noorderlingen weinig te besteden hebt, gaat alle vrij besteedbare geld naar levensonderhoud, lokale lasten, energie en verzekeringen. Voor hen blijft er in dit rijke land dan geen cent over. Kunnen zij de trots die u voelt, mijnheer Rutte, met u delen? Welke vaas hebben zij vast?

Ancien Regime

Mijnheer Rutte, uw keuzes in het verleden waren steeds helder. We belasten inkomens en ontzien vermogens. Wees voor een keer premier voor alle Nederlanders en doe tenminste een poging om de transitiekosten ook voor een deel door de vermogende klassen te laten betalen, en niet overmatig veel door de mensen die het minste hebben.

Frankrijk had voor de Franse Revolutie de gabelle. Dat was een zware zoutbelasting, waar geen ontsnappen aan was en die alle losers moesten betalen, zodat de vrijgestelden, de adel en de kerk, zich in luxe konden blijven wentelen. Voor bewoners aan de randen van het land, ergens toch ook Nederlanders, lijkt de moderne manier van lasten verdelen opmerkelijk veel op de principes van het Ancien Regime. Mijnheer Rutte, zorg ervoor dat de vaas die u zo lijkt te koesteren, geen gifbeker wordt voor de randen van het land. U zegt: we hebben zoveel om trots op te zijn, zoveel om te beschermen, zoveel om mooier te maken. Inderdaad. Laat het zien.

Jan ten Brummelhuis uit Groningen is docent in het middelbaar onderwijs

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.