Opinie: Ramadan, een maand vasten voor vrede

In de negende islamitische maand, die ramadan heet, vasten veel moslims. Dat vasten gaat samen met een intense bezinning over een leven dat moet leiden tot vrede.

Onze samenleving is de eeuwen door een smeltkroes van bevolkingsgroepen en culturen geweest. En nog. Mensen met verschillende religieuze overtuigingen en levensbeschouwingen leven samen.

Zo merken vandaag de dag christenen en hindoes dat er nog een groep gelovigen is voor wie het vasten belangrijk is voor de innerlijke vrede en voor vrede met je medemensen. Tijdens de negende islamitische maand, die ramadan heet, vasten veel moslims. Omdat de oosterse en dus ook islamitische jaartelling uitgaat van het maanjaar, is zo’n jaar ongeveer twaalf dagen korter dan het westerse zonnejaar. De ramadan schuift elk jaar naar voren en startte dit jaar op 16 mei.

Dwang?

Vastende moslims eten en drinken niet van zonsopgang tot zonsondergang. Toen ik in 1980 moslims leerde kennen, dacht ik dat het vasten vooral een zaak was van moeten en dwang. Ik heb ontdekt dat dit niet waar is. De imam wijst erop dat het vasten alleen een waardevolle betekenis heeft wanneer het uit je hart komt. ,,Vasten tegen je wil is als een leugen en kun je beter niet doen.’’

Verlangen

Zo zegt een jonge moslima stralend: ,,Ik verlang elk jaar naar de ramadan, want het voelt heel bijzonder. Ik laat dat niet bederven door negatieve geluiden op straat over mijn geloof. Tijdens het vasten voel ik de vrede in mij groeien en wil graag dat anderen dat aan mij merken. Tijdens mijn werk in de winkel zet ik gewoon koffie en thee voor mijn collega’s, want zij hoeven geen last van mijn vasten te hebben. Ik wil juist laten merken hoe belangrijk ik het vind om rekening met anderen te houden en hoe belangrijk vrede tussen mensen voor mij als moslima is.’’

Gezondheid

Toen ze vorig jaar zwanger was, vastte ze niet, want het vasten geldt niet voor zieke mensen, zwangere vrouwen en oude mensen. Het vasten mag niet ten koste van je gezondheid. Als het zo warm is als in mei, neemt ze wat vrije tijd op om iets korter te kunnen werken. Kinderen beneden twaalf jaar proberen het vasten één of enkele dagen vol te houden, wat door hun ouders op gemoedelijke wijze wordt gewaardeerd. Na hun twaalfde jaar is de keus aan henzelf op welke manier ze de stem van hun hart willen volgen.

Koranlezing

Er is nog iets bijzonders. Moslims geloven dat in de maand ramadan de Koran aan Mohammed is geopenbaard. Daarom reciteert de imam elke nacht in de moskee dertig bladzijden uit de Koran zodat na dertig nachten de hele Koran is gelezen. Best een stevige aanslag op de stem van de imam. Door uitleg over de gelezen teksten vindt een intense bezinning plaats over een leven wat moet leiden tot vrede. Want daar gaat het om bij het vasten.

Vrede

De woorden ‘IslaM’ en ‘MoSLim’ zijn afgeleid van het Arabische woord ‘SaLaaM’, wat hetzelfde betekent als het Hebreeuwse woord ‘ShaLoM’. In het Arabisch en het Hebreeuws, betekent de lettercombinatie ‘SLM’ vrede. Vanuit het geloof betekent in het jodendom ‘ShaLoM’ en de islam ‘SaLaaM’: de Vrede die je als Geschenk van God ontvangt en die je samen met medemensen hoort te leven.

Actueel

De islam is dus, net als het christendom en jodendom, een vredelievende godsdienst. Wie het islamitische, christelijke en Joodse geloof op een andere manier gebruikt, bijvoorbeeld voor religieus fanatisme en geweld, handelt in strijd met het eigen geloof. Zo ook het zich afzetten tegen of haten van Joodse mensen. Dit is volgens de doorsnee moslim, Jood en christen het ergste wat je met je geloof kunt doen. Juist op scholen en opleidingen zou dit een belangrijk en actueel thema in een lesblok kunnen zijn.

Corry Nicolay is Predikant kleurrijke communicatie in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) uit Heerenveen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.