Opinie: Ringweg Zuid kent alleen verliezers

Waarom de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg precies stil liggen, we weten het niet. Door het gebrek aan transparantie verliezen inwoners van Groningen het vertrouwen in de politiek.

De werkzaamheden voor de Ringweg Zuid liggen voor de komende maanden stil. Er is nog geen zicht op wanneer de werkzaamheden verder gaan. Waarom de bouw stil ligt, wordt ons als inwoners van Groningen niet verteld. Noch in de vergadering van Provinciale Staten, noch in de gemeenteraad werd ook maar enige uitleg gegeven waarom de werkzaamheden stil liggen. Politici vroegen er ook niet naar, zelfs niet toen gedeputeerde mevrouw Gräper zei dat de bouw van de Ringweg nu een juridische kwestie is.

Ondergrond

We mogen aannemen dat er grote problemen zijn met de aanleg van de verdiepte ligging. Uit de problemen met de Helperzoomtunnel is duidelijk geworden dat ‘de grond zich niet gedraagt zoals voorspeld door deskundigen’. De ondergrond is niet stabiel en gebouwd moet worden onder het grondwaterpeil. Beide aspecten maken het bouwen moeilijk. Het verlagen van het grondwaterpeil heeft grote gevolgen voor de nog resterende bomen in het Sterrebos en het Groenestein park en ook voor de fundering van huizen. In water bouwen is erg duur.

Budget

Welke methode ook gekozen wordt, het budget zal vast overschreden worden. De vraag is: wie gaat dat betalen. De aannemer wijst vast naar de provincie als partij die verantwoordelijk is voor overschrijdingen. Rijkswaterstaat heeft onvoldoend uitgewerkte plannen aangeleverd. De provincie houdt de aannemer aan het contract om de weg binnen het aangenomen bedrag aan te leggen. Het wordt vast, op advies van de nu ingestelde commissie, een compromis. Dit betekent dat wij als inwoners moeten bijbetalen. Tenslotte speelt nog dat er heel weinig, misschien te weinig, ruimte is om de weg aan te leggen en tegelijk vier rijstroken open te houden. Kortom, zowel provincie, aannemers en wij als inwoners zijn verliezers.

Politiek

Ook de politiek is door de gang van zaken verliezer. Door al het gedoe, en zeker door het volledige gebrek aan transparantie over de vraag waarom de werkzaamheden stil liggen, verliezen inwoners van Groningen het vertrouwen in de politiek. Het toppunt was wel de gemeenteraadsvergadering van vorige week woensdag. Slechts drie van de negen partijen stelden kritische vragen. Wethouder De Rook hield vol dat het huidige plan uitstekend is en binnen het budget door de aannemer gebouwd zal worden. Dat tegenstanders, op goede gronden, bang zijn voor overschrijdingen, was nepnieuws. Niet verteld werd dat de avond voor de raadsvergadering in een geheime bijeenkomst de raadsleden zijn voorgelicht over de problemen. Maar dat mochten wij niet weten en al helemaal niet wat daar besproken is.

Gezichtsverlies

Tenslotte is iedereen verliezer als de weg er eenmaal zou liggen. Zoals duidelijk beschreven door de heer Gosling Slotegraaf, lost het huidige plan helemaal niets op. De binnenstad wordt slechter bereikbaar. De file uit Assen wordt niet opgelost.

Waarom gaat de politiek toch door met de plannen, terwijl er zo veel aanwijzingen zijn dat stoppen nu het beste is. Wethouder De Rook zei het treffend. Wij als politici hebben dit besluit genomen, en wij verliezen ons gezicht als we nu stoppen. De politici willen niet de verliezer zijn, dat is voor de andere partijen.

Pieter Sauer, betrokken inwoner van Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.