Opinie: Schaamte over vaccinatie-offensief

De overheid jaagt met haar vaccinatie-oproepen op schandalige wijze kinderen angst aan en daarvan worden vooral de laagst opgeleide groepen en nieuwkomers de dupe.

Vanmorgen bracht ik even iets naar mijn schoondochter. Zij is vorig jaar vanuit Duitsland met haar gezin naar Nederland verhuisd. Ik trof haar huilend aan, min of meer radeloos. haar hele eettafel bedekt met vaccinatie-oproepen voor haar drie kinderen.

In Duitsland, waar de vaccinaties door de huisarts worden gedaan. had ze te horen gekregen dat alle drie kinderen voldoende gevaccineerd zijn.

Bombardement

Nu volgt er in Nederland een bombardement van vaccinatie-oproepen. Wat erg is, is dat de oproepen aan de kinderen zelf worden gestuurd. Haar 13-jarige dochter krijgt een oproep voor een vaccinatie tegen meningokokken C, met een angstwekkende folder erin, waarin alleen maar bangmakerij staat en geen enkele zinnige informatie, zoals: hoe vaak komt het voor, in welke gebieden, welke leeftijden. waar kan ik meer info krijgen. Niets.

De bedoeling van het sturen naar de kinderen zelf schijnt te zijn dat de kinderen zich buiten hun ouders om kunnen laten inenten. Vanaf de leeftijd van 12 jaar! Wie kent een 12-jarige die daar een afgewogen beslissing in kan nemen na zo'n beangstigende folder van het RIVM te hebben gelezen?

Afkortingen

Mijn schoondochter beheerst de Nederlandse taal heel behoorlijk. Waar ze tegen aan loopt, is dat het Nederlandse taalgebruik vol zit met afkortingen. Alle instanties worden aangeduid met afkortingen: GGD, GGZ, RIVM etcetera. Ook het vaccinatieprogramma zit bomvol afkortingen.

Onbegrijpelijk

Ze vind de informatie vooral erg onbegrijpelijk. Kan dus ook niet uitvinden wat die afkortingen betekenen en waar ze terecht kan voor informatie. Ze kan dus helemaal niet afwegen of deze vaccinaties voor haar kinderen zinvol zijn of niet.

Mijn schoondochter is hoogopgeleid. Wat moeten dan al die laagopgeleide mensen die de taal niet zo goed beheersen? Die kunnen hier dus helemaal geen wegwijs uit worden en doen uit angst dan maar wat het RIVM wil, namelijk de vaccinatiegraad omhoog brengen. Terwijl dat natuurlijk weinig uithaalt in deze volledig open geworden samenleving, waarin voortdurend mensen met een lage vaccinatiegraad in- en uithoppen.

Kwalijk

Wat ik kwalijk vind, is dat als je belt voor informatie, (en het je lukt om voorbij het callcenter-niveau te komen), het RIVM je naar de GGD verwijst en omgekeerd. Het allerergste vind ik de manier waarop mensen, en dan vooral de kinderen, angst aangejaagd wordt en dat daarvan weer de laagst opgeleide groepen en de nieuwkomers de dupe worden. Kwalijke praktijken!

Keuzevrijheid

En dan heet het dat je keuzevrijheid hebt!! Ik vermoed dat de vaccinatieoproepen ook met opzet naar de kinderen zelf worden gestuurd, omdat bij nieuwe Nederlanders de kinderen als eerste de taal beheersen en dus aanspreekpunt worden en de gezinsbeslissingen op die manier fijn aan de onmondige kinderen doorgespeeld kunnen worden. Hoera! in Nederland gaat de vaccinatiegraad omhoog! Foei!

Het is duidelijk dat er een offensief aan de gang is en dat er geen sprake meer is van keuzevrijheid. Ik schaam me plaatsvervangend voor de BV Nederland!

Gea Schouten uit Peize is voormalig arts

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.