Opinie: Stad is wingewest van kamerverhuurders

Beleggers slaan hun slag op de Groninger huizenmarkt, Stadjers hebben het nakijken. Hoogste tijd voor een politiek offensief tegen de kamerverhuurders.

Het artikel van dinsdag 30 oktober over de studentenhuisvesting in Groningen toont onomstotelijk aan dat vele Stadjers uit hun eigen wijken zijn verjaagd, om er studenten te kunnen huisvesten op de slechts denkbare wijze door uitbuitende kamerverhuurders. Zij beschouwen Groningen als hun wingewest. Ook nu nog. Nergens worden zoveel te koop staande huizen aangekocht door beleggers als in Groningen, het aantal kamerverhuurders is al het hoogste van Nederland. Het wegjagen van de bewoners uit hun eigen wijken lijkt de politiek niet te deren.

Durf en ambitie

Wie een huis koopt, zou er ook zelf moeten gaan wonen, of het moeten verhuren als woning. Waar dat nu niet het geval is, moet de politiek eindelijk eens echte durf en ambitie tonen. Het zou voldoende betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor alle studenten moeten realiseren binnen een redelijke termijn, zeg vijf jaar. Die huisvesting zou bij voorkeur beheerd moeten worden door woningcorporaties.

Heenkomen

Daarnaast zouden er solide maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat het een gewoonte wordt dat studenten in Groningen tussen wal en schip geraken. Beleggers en kamerverhuurders zullen een ander heenkomen zoeken, en zo ontstaat er weer ruimte voor gezinnen en starters, ouderen leren hun buren weer kennen. De wijken smachten er naar. Zo eenvoudig is het!

Verpaupering

Alleen het afbreken van Groningen als onderwijsstad is nog eenvoudiger. En dat lijkt nu het geval te zijn. Het huidige beleid toont onvoldoende bewustzijn. Ook de onderwijsinstellingen moeten in de spiegel kijken, studenten ook. We staan er niet goed op. Maar het is uiteindelijk de politiek die verantwoordelijk is voor de vele ontstane onbeheersbare situaties in wijken en buurten, waar de verpaupering van de muren druipt. Er is visie nodig om er voor te zorgen dat Groningen niet het beste wingewest van Nederland blijft, maar de beste onderwijsstad van Nederland wordt. Op 21 november zijn er verkiezingen....

Herman Tebbes woont in Groningen, hij was in 2015 initiatiefnemer van het Platform Leefbare Wijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.