Opinie: Stop de enorme groei van aantal studenten

Universiteiten en Hogescholen worden betaald per afgestudeerde student. Zij mikken daarom op groei, wat leidt tot problemen met de kwaliteit van het onderwijs, volkshuisvesting en werk.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil doorgroeien van 30.000 naar 35.000 studenten. Door dalende aantallen Nederlandse studenten mede door de afschaffing van de studiefinanciering moet die groei vooral van internationale studenten komen. Maar nog meer studenten heeft grote nadelen, zowel voor studenten als voor Stadjers.

Bedrijven

Universiteiten en hogescholen zijn bedrijven geworden. Fabrieken van studenten. Daarop worden ze ook afgerekend. Ze krijgen een bedrag per afgestudeerde student. Dit rendementsdenken leidt tot een bedrijfsmatige leiding van de universiteit. Er wordt gestuurd op aantallen studenten. Kwaliteit van onderwijs is daarbij van ondergeschikt belang.

Het aantal docenten groeit namelijk niet mee. Dat leidt tot massale colleges, die vaak ook nog eens in het Engels moeten worden gegeven, en een hoge werkdruk onder docenten. Dit alles komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede: goed voor de bestuurders en hun ranglijsten, niet goed voor docenten en studenten.

Huisjesmelkerij

Ook voor de stad heeft dit lijstjesfetisjisme grote gevolgen, zowel voor Stadjers als studenten. Elk jaar is er weer een groot probleem met het huisvesten van nog meer nieuwe studenten. Zo erg zelfs dat studenten soms maandenlang op een camping moeten overnachten.

De toestroom van studenten, gecombineerd met een schaarse kamermarkt, werkt bovendien huisjesmelkerij in de hand. Studenten betalen hoge prijzen voor slechte kamers.

Lusten en lasten

De gemeente heeft al een grote taak als het gaat om de volkshuisvesting. Veel Stadjers wonen in slecht onderhouden woningen en de wachtlijsten voor een huurwoning zijn lang. Er wordt al flink bijgebouwd, maar nog niet genoeg.

De universiteit blijft ondertussen duizenden studenten extra per jaar aantrekken zonder enige verantwoordelijkheid te nemen in hun huisvesting. De lusten voor de universiteit, maar de stad kan de lasten dragen.

Arbeidsmarkt

Daarbij zorgt een verdere toename van jongeren tot extra concurrentie op de arbeidsmarkt. Studenten zoeken, vaak gedwongen vanwege het afschaffen van de basisbeurs, een bijbaantje. Ze komen dan terecht in de horeca, winkels en callcenters. Banen waar ze vaak concurreren met Stadjers die ook op zoek zijn naar werk.

Voor een bijbaantje neem je een onzeker flexcontract vaak nog voor lief, maar er zijn ook tal van Stadjers die wel zeker werk willen. Zij hebben dan gauw het nakijken, want de keuze door de flexverslaafde werkgevers is dan snel gemaakt.

Rendementsdenken

Begrijp ons niet verkeerd. Wij gunnen iedereen een geweldige school- en studietijd. Maar de honger naar groei die het rendementsdenken van universiteit en hogescholen met zich meebrengt, zorgt voor problemen met de kwaliteit van het onderwijs, volkshuisvesting en werk.

De universiteit en hogescholen kunnen van grote waarde zijn voor stad en regio, met het opleiden van kritische denkers en vakmensen voor de toekomst. Maar daarvoor moet het bedrijfsmatige verdienmodel van deze instellingen rigoureus veranderen. Dat begint met een stop op de groei van studentenaantallen.

Jimmy Dijk, fractievoorzitter SP Groningen, en Lisa de Leeuw, voorzitter ROOD, jong in de SP.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.