Opinie: Tegelijk groen licht voor fietsers vraagt om ongelukken

Het is verbazingwekkend dat de lokale politiek in Groningen er zich door middel van door de stad verspreide abri’s blijkbaar op laat voorstaan dat het aan haar te danken is dat de verkeerslichten voor fietsers tegelijkertijd op groen springen.

Dit protocol verhoogt immers eerder de gemiddelde irritatie dan de gemiddelde doorstroomsnelheid van de fietser. Formeel zou immers de rechtsafslaande fietser moeten wachten totdat al het overige verkeer wordt stilgezet een overtreding die menigeen begaat en ook terecht wordt gedoogd. De fietser die rechtdoor wil, zou dit prima kunnen doen op het moment dat het parallel gelegen voetgangerslicht op groen springt, of wanneer het van links komend verkeer naar links of rechts groen krijgt. Feitelijk is de situatie alleen positief voor de linksafslaande fietser, maar dan zou het nog steeds beter zijn om alleen hem groen licht te geven.

Mensen die regelmatig (dagelijks) naar Zernike fietsen en daarbij bijvoorbeeld de kruising Emmasingel-Stationsweg of de kruising Zonneveldlaan-Pleiadenlaan moeten passeren, zijn ook dikwijls getuige van de feitelijk gevaarlijke situatie die het gelijkgroenprincipe teweegbrengt. Door de drukte op deze kruisingen gebeurt het geregeld dat fietsers die zelf door groen zijn gereden, achteraan in een fietsfile terecht komen, en uiteindelijk nog op de rijbaan staan op het moment dat het gemotoriseerd verkeer weer groen krijgt. Meer dan eens ben ik hier getuige geweest van ongelukken of bijna-ongelukken doordat fietsers gevaarlijke capriolen uithalen om de aanstormende automobielen te ontvluchten.

Wanneer de lokale politiek werkelijk iets voor de fietser wil betekenen, zou ze zich beter kunnen richten op het autovrij maken van het gehele gebied binnen de Diepenring en het aanleggen van meer doorgaande fietspaden naar Zernike of het gebied rond het UMCG. Dan zouden de verkeerslichten misschien helemaal overbodig worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.