Opinie: Trump blokkeert zijn eigen havens

De heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump oplegt aan importen uit met name China zijn een bedreiging voor de groei van de welvaart. In China, maar ook in de VS.

Make America Great Again is een sleutelbegrip in de presidentiële agenda van Donald Trump. Handel vormt een belangrijk onderdeel van zijn politieke beleid. Met de tussentijdse verkiezingen van november op komst neemt Trump op dit terrein nu een nog agressievere houding aan, vooral tegenover China.

Handelsbalans

Volgens Trump bewijst het tekort op de Amerikaanse handelsbalans dat de internationale handel oneerlijk verloopt: andere landen kopen minder van de VS dan andersom. Het belasten van import is in de ogen van de president een manier om andere landen te dwingen meer van de VS af te nemen.

China

De heffingen die de regering van Trump dit jaar heeft opgelegd zijn vooral gericht tegen China, het land waarmee de VS het grootste handelstekort heeft. Maar ook andere landen zijn getroffen door Trumps heffingen. Ze werden ook opgelegd aan importen uit de Europese Gemeenschap, zelfs tot twee keer toe, nadat de EU Trumps maatregelen had beantwoord met eigen heffingen tegen de VS. Onderhandelingen om dit conflict op te lossen lopen nog.

Remmend

Economen zijn ervan overtuigd dat heffingen negatief uitpakken voor de welvaart omdat zij remmend werken op de internationale arbeidsverdeling. Dankzij specialisatie kunnen landen datgene doen waarin zij het beste zijn en de rest van de benodigde producten importeren. Uit een oogpunt van het bevorderen van de welvaart is het opleggen van heffingen dus dom, en het beantwoorden van heffingen met eigen heffingen nog dommer.

Betonblokken

Amerika zet heffingen in om de import te bemoeilijken, maar het had net zo goed de haven van New York met betonblokken kunnen blokkeren, waarna andere landen in antwoord hierop hun eigen havens hadden kunnen afsluiten. Het is pure dommigheid. Maar Trump gaat gewoon door met het opleggen van heffingen, op 18 september werden nog eens belastingen ter hoogte van 200 miljard dollar opgelegd aan importen uit China.

Kosten

Wat zijn de kosten van deze laatste ronde met heffingen? We gebruiken het zwaartekrachtmodel van internationale handel om de gevolgen te berekenen van de handelsoorlog tussen de VS en China. Het is een rechttoe rechtaan-model: aan de ene kant drijven landen meer handel met elkaar als ze rijker zijn. Aan de andere kant drijven landen minder handel met elkaar als ze geremd worden door handelsbarrières zoals heffingen, culturele verschillen en als ze verder van elkaar liggen.

Verlies

Op basis van de laatste ronde importheffingen berekenden we het effect van een verhoging van de wederzijdse tariefmuren tussen de VS en China van respectievelijk 25, 50, 75 en 100 procent (zie grafiek).

Het is duidelijk dat zowel de VS als China beide verlies lijden, ongeacht hoeveel de tarieven worden verhoogd. Als de heffingen worden verdubbeld (dus met 100 procent verhoogd) zal de Chinese export met bijna 10 procent dalen. Voor de VS bedraagt het verlies dan 5 procent. Het verlies voor China is groter omdat de handel naar de VS nu eenmaal groter is dan omgekeerd. Andere landen zullen iets profiteren omdat de handel deels verschuift van China en de VS naar andere bronnen, maar deze zogeheten diversion effects zijn erg klein. Als gevolg van een voortdurende handelsoorlog zal de welvaart in China met 0,35 procent afnemen en in de VS met 0,1 procent.

Verkiezingsuitslag

Hoe lang zal Trump de Amerikaanse havens nog afsluiten? Een voor hem gunstige verkiezingsuitslag zal hoogstwaarschijnlijk het huidige protectionistische handelsbeleid alleen maar versterken. Een Democratische meerderheid in het Congres zou de handelsrelaties enigszins kunnen herstellen, maar het zijn rare tijden.

Wordt vervolgd, na de tussentijdse verkiezingen.

Prof.dr. S. Brakman, Prof.dr. H. Garretsen en dr. T. Kohl zijn verbonden aan de faculteit Economie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.