Opinie: Van wingewest naar wonderlaand

Begin jaren zeventig zorgden massale acties voor extra steun voor Groningen. Het is hoogste tijd voor een nieuw gezamenlijk offensief.

‘Eerst was ik mijn basis kwijt maar had ik nog hoop, toen kon ik het volhouden, nu is ook mijn hoop weg.” Dat zegt Raisa als ik haar bezoek. Tijdens de verbouwing van haar huis bleek het onveilig geworden door de gaswinning. Het werd onbewoonbaar verklaard. Sindsdien woont Raisa in een keetje naast haar huis. Met de hoop dat het huis snel versterkt zou worden. Twee weken geleden ontving ze een brief; de versterking is opgeschort. Weg hoop. Bij het gesprek zijn ook Raisa haar ouders en zus met gezin. Ook zij hebben enorme schade aan hun huizen. Finne, het 3-jarige neefje van Raisa zei na de laatste zware beving: ‘mama het huis doet boem, boem’.

Triest

De afgelopen dagen verschenen er in Groningse media weer meerdere berichten van Groningse politici en bestuurders die het niet met elkaar eens zijn. Het gesprek met Raisa maakte me triest, dit maakt me triester. Uiteraard, ik ben ook absoluut niet vies van een potje politiek debat. Maar jongens, de huizen doen nog steeds ‘boem boem’. Als we dit soort uitspraken niet meer willen horen van 3-jarigen is nu de tijd om eendrachtig een vuist te maken richting Den Haag.

Groninger eendracht maakt macht. Het huidige gasbesluit is niet vernietigd omdat de regering het heeft vernietigd. Het gasbesluit is vernietigd nadat inwoners en hun organisaties, gemeentes en provincie eendrachtig naar de hoogste rechter, de Raad van State, stapten en wonnen.

Cruciaal

De komende maanden zijn cruciaal voor de toekomst van Groningen. De beloftes over lagere gaswinning zijn prachtig, maar daarmee is de gaswinning nog niet verlaagd en zijn de huizen nog niet veilig, laat staan veiliger. In de nieuwe gaswet krijgt Groningen een uitzondering; waar overal in Nederland schade door gaswinning moet worden voorkomen, moet hij hier alleen worden beperkt. Er zitten scheuren in huizen, in mensen en tussen mensen. Hoe gaan we die repareren? Hoe zorgen we dat mensen weer grip krijgen op hun eigen toekomt? Wat zijn onze toekomstplannen voor Groningen?

Ik besloot wat oudere edities van een voorganger van het Dagblad van het Noorden, het Nieuwsblad van het Noorden, te lezen. De editie van 17 april 1972 heeft een foto voorop van een grote demonstratie. Op de spandoeken staan leuzen als ‘Groningen geen wingewest’. De koppen in verschillende kranten van die dag: ‘Wij vragen niet wij eisen’, ‘Noorden bundelt krachten’ en ‘Wij zijn melkkoe met hoog vetgehalte’.

Toekomstplan

Wat was er aan de hand? 1200 Groningers waren naar de Korenbeurs gekomen om te vergaderen over een toekomstplan voor (Oost-)Groningen. Ze waren, zo schrijft Nieuwsblad van het Noorden, ‘de voortdurende achterstelling van onze provincie door deze en voorgaande regeringen’ zat. Na de vergadering over gezamenlijke eisen liepen zevenduizend Groningers in een lange stoet door de stad. In de jaren ervoor en in de jaren die volgden zetten Groningers massaal keer op keer druk op Den Haag. Soms zonder, maar vaak met resultaat. Teun Jan Zanen, de latere oprichter van de Partij voor het Noorden, schrijft in 1986 over deze periode: ‘Geschrokken over de felheid van de Oost-Groninger acties, ging de regering eindelijk in op voorstellen om met extra maatregelen voor Oost-Groningen te komen.’

Nu we de regering in beweging hebben gekregen is het geen tijd om verdeeld te zijn maar om door te zetten.

Wonderlaand

Een aantal Groningse dorpen maakt zelf een eigen toekomstplan. Het is nu tijd voor plannen voor elk dorp, voor de hele provincie. Kunnen we overal in Groningen weer toekomst congressen houden? Waar inwoners, organisaties, politiek, bedrijven en vakbonden met plannen komen voor onze toekomst. Met weer een groot slotcongres met demonstratie om onze gezamenlijke eisen te formuleren en kracht bij te zetten? Groningen is lang wingewest geweest en moet weer ons wonderlaand worden.

Sandra Beckerman is lid van de Tweede Kamer voor de SP

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.