Opinie: Veiligheid Groningers staat zeker voorop

Eric Wiebes vindt dat CDA-senator Pia Lokin-Sassen zich vergist in haar oordeel over de Wet minimalisering gaswinning. Die deugt volgens Wiebes namelijk wel.

Afgelopen dinsdag ging de Eerste Kamer akkoord met de Wet minimalisering gaswinning Groningen. Ook het CDA stemde voor. Met uitzondering van CDA-senator Pia Lokin-Sassen. Woensdag schreef ze op deze pagina waarom. Volgens haar is de nieuwe wet onverantwoord omdat de veiligheid van de bewoners niet voorop zou staan. Ik denk dat mevrouw Lokin-Sassen zich vergist en ik wil haar en de Groningers graag geruststellen.

Afgelopen maart heeft het kabinet besloten om de gaswinning zo snel mogelijk helemaal te stoppen. Al in 2023 komt de gaswinning volgens plan op circa 4 miljard kuub. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft geoordeeld dat het daardoor al snel veiliger zal worden in Groningen.

Overheid bepaalt de gaswinning

Om de gaswinning in dit tempo te beëindigen moest de wet worden gewijzigd. Immers, volgens de oude wet bepaalde de NAM hoeveel gas er werd gewonnen. Met deze nieuwe wet bepaalt de overheid de gaswinning. Zo kan de gaswinning snel en verantwoord omlaag en tegelijkertijd zetten we de NAM op afstand.

Terug naar de kritiek van mevrouw Lokin-Sassen. Met de nieuwe wet, zo schrijft ze, hebben het SodM en de NAM niet langer de bevoegdheid om in te grijpen bij de gaswinning. Welnu, dat eerste klopt niet en dat tweede is juist de bedoeling. De bevoegdheden van het SodM zijn niet gewijzigd: deze toezichthouder kan en zal steeds ingrijpen als dat nodig is voor de veiligheid. De NAM heeft inderdaad niets meer te zeggen over de hoeveelheid te winnen gas. Maar dat was ook de nadrukkelijke wens van de regio. In de nieuwe situatie bepaalt de overheid en niet de NAM hoeveel gas er nog wordt gewonnen.

Maar, zo stelt mevrouw Lokin-Sassen, dan kan de NAM ook niet langer strafrechtelijk worden vervolgd voor de gaswinning. Ja, dat klopt en dat is ook niet raar. Een partij kan niet worden vervolgd voor iets waarvoor de verantwoordelijkheid bij een ander ligt, in dit geval de overheid. Overigens kan de NAM nog steeds worden vervolgd als zij zich niet aan de voorschriften van de overheid houdt.

Industriële grootverbruikers

Mevrouw Lokin-Sassen is ook teleurgesteld dat deze wet niet industriële grootverbruikers van Groningengas verplicht om over te schakelen op alternatieven. Dat zit inderdaad niet in deze wet, want daar gaat deze wet niet over. Maar met die omschakeling van grootverbruikers zijn we druk bezig. Als dat niet snel genoeg zou gaan, dan zal ik alsnog nadere maatregelen nemen.

Ten slotte stelt mevrouw Lokin-Sassen dat de versterking niet verder kan, omdat ook daar een wetswijziging voor nodig zou zijn. Gelukkig is dat niet waar. De versterking hoeft niet te wachten op een wetswijziging. Afgelopen zomer heb ik met de provincie en de gemeenten in het aardbevingsgebied afspraken gemaakt over de nieuwe versterkingsaanpak. Die wordt sneller en eenvoudiger, zodat de meest risicovolle woningen eerder worden aangepakt.

Waar gaat het nu echt om? De nieuwe Wet minimalisering gaswinning Groningen geeft ons de mogelijkheid om precies te bepalen hoeveel gas er elk jaar nog gewonnen mag worden uit het Groningenveld. Daarmee kunnen we nu het afbouwplan gaan uitvoeren en daarmee wordt Groningen daadwerkelijk veiliger. Met zowel de versnelde afbouw van de gaswinning als de nieuwe versterkingsaanpak zetten we de veiligheid van de Groningers voorop.

Eric Wiebes (VVD) is minister van Economische Zaken en Klimaat

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.