Opinie: Westerlingen hebben onze taal, onze turf en ons gas gestolen

Volgens een recente lezersbrief moeten het Drents en Gronings uit hun stoffige en boerse verdomhoekje. ‘As je tegen mìnsen zeggen dat heur toal van zukswat last hebben den beledegen je ze’.

In het Dagblad van het Noorden van 29 november schreef Gerard Stout het artikel Waar blijven plannen voor Nedersaksisch? Het was een pleidooi om met plannen te komen ter stimulering van het Drents en Gronings nadat er een convenant was gekomen over de erkenning van onze Nedersaksische talen. Er zijn plannen!

Goos Gosling Slotegraaf reageerde daarop in deze krant van 3 december. Hij schreef dat hij het pleidooi van harte ondersteunde en noemde het project van hun Vereniging Dorpsbelangen Zandeweer e.a. Dat houdt, in het kort gezegd in, dat leerlingen van het basisonderwijs spelenderwijs Gronings kunnen leren. Een prima plan dat navolging verdient.

‘Stoffig en boers’

Jammer dat iemand die met zo'n vooruitstrevend project bezig is oproept om het spreken van Gronings en Drents uit het stoffige en boerse verdomhoekje te halen. Hij zegt hiermee dat het Gronings en Drents in een minderwaardig positie verkeren.

Nait schoamen

Jammer ook dat Goos Gosling Slotegraaf zien stukkie nait in t Grunnegs schreven het. Want wie huiven ons toch nait te schoamen veur ons aigen toal. t Algemain Beschoafd Nederlands (hou kinnen ze zukswat bedenken) is ons oeit opdrongen deur de handelslu van de Verenigde Oost Indische Compagie (VOC). De westerlingen hebben ons toal t eerste òfstolen, toun ons törf en as leste ons aardgas. Wie noorderlingen hebben ook schuld. Wie hebben t geworden loaten. Noa de Twaide Wereldoorlog hebben hail veul Grunnegers en Drenten heur kinder nait meer d'aigen toal leerd. Ze mozzen “Ollands” leren omdat ze doar wieder mit kwammen den mit heur aigen toal.

Sponsoren

Veur Gosling en anderen dij zuch staark mokken veur onze toal is der licht aan d'horizon. De Grunneger Film is aan de loop met t mokken van n film waarin t Grunnegs, Drents en Stellingwaarfs proat wordt en de acteurs mekoar onderling verstoan. In de streken woar dizze toalen nou ook nog proat worden, is dat hail gewoon. Doar is gain sproake van n ‘stoffige en boerse verdomhoekje’. As je tegen mìnsen zeggen dat heur toal van zukswat last hebben den beledegen je ze.

Ons film mag nait veul kosten. Wie kriegen subsidie van de pervinzies Grunnen, Drenthe en n stukkewat Grunneger en Drentse gemainten. De Rabo-bank het ter ook wat veur over. De NAM, Gasunie en Gasterra, dij van ons profiteren en andere bedrieven dij wie vroagd hebben om ons te sponseren hebben t òf loaten waiten. t Is net of doar nog de VOC mentaliteit heerst van 'wie binnen belangriek en zai motten mor noar onze piepen dansen'. Wie mokken laiver n film mit wat meer geld in de pude omdat we den beter materioal inhuren kinnen en nait overal veur n dubbeltje op d'eerste rang huiven te zitten. Wie goan nog n moal bie bedrieven langs om te vroagen of ze ons willen sponseren. Partikulieren maggen ook geld geven. Wie noordelingen hebben ons aigen toal en dat mot elkenain toch wel wat weerd wezen. Oh joa, de film wordt Nederlands ondertiteld zodat andern der achter kommen kinnen hou mooi onze toal is.

Stad, Harry Töben. Meer waiten? Mail noar hatoben@online.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.