Nasleep MSC Zoe opgeschaald naar GRIP4, burgemeester Ferd Crone krijgt coördinerende rol

De problemen met de verloren containers van MSC Zoe zijn maandagmorgen opgeschaald naar een GRIP4-incident. Dit betekent dat Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, coördinerend bestuurder wordt met een Regionaal Beleidsteam dat dag en nacht aan zijn zijde staat.

Daardoor zijn ook betrokken nationale instanties, zoals departementen en Rijkswaterstaat, bij de aanpak van de problemen met de verloren containers betrokken.De beslissing is genomen op aandrang van de eilander burgemeesters die zich tot in het weekeinde verstoken voelden van stevige coördinatie.

De Nederlandse rampenbestrijding kent vijf gradaties van overheidsbemoeienis. GRIP5 is een nationale ramp, GRIP4 zit een niveau lager. Dan gaat het om een zwaar incident dat het niveau van een veiligheidsregio, zoals Friesland er eentje is, overstijgt.

In verband met de stormverwachting voor komende nacht bestaat de vrees dat morgenochtend opnieuw veel troep in zee gaat drijven en aan land komt.

Laatste keer GRIP4

De laatste keer dat er in Friesland een GRIP4-fase werd afgekondigd, was in januari 2012. De provincie had toen te maken met hoogwater, waardoor er een kans was op dijkdoorbraken. Op verschillende plekken in provincie stroomden kanalen over en moesten brandweerlieden en loonwerkers met zandzakken huizen en gebouwen beschermen tegen het hoge water.

Lees ook:Roep om rampenplan Waddenzee groeit

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.