5 duurzaamheidstrends in elektrisch rijden

Pixabay.com

Tegenwoordig zien we steeds meer elektrische auto’s in het verkeer, zowel in Nederland als in het buitenland. Op het Nederlandse wegennet reden eind 2020 ruim 250.000 elektrische auto’s. Dat is een stijging van 60% ten opzichte van het jaar daarvoor! Deze stijging kent meerdere oorzaken. In de toekomst wordt de productie van een auto met verbrandingsmotor 10% duurder dan de productie van een elektrische auto. Daarnaast is duurzaamheid natuurlijk een grote trend. Elektrisch rijden sluit hier perfect bij aan. Binnen het elektrisch rijden vind je diverse duurzaamheidstrends, waarover je in dit artikel meer leest!

1. De keuze is reuze

Niet alleen het aandeel van elektrische auto’s op de weg wordt groter, ook de keuze in elektrische auto’s stijgt. Je hebt de keuze tussen merk, model, maat, soort en kosten. Kies bijvoorbeeld tussen een volledig elektrische auto met diverse groottes batterijen of een hybride auto die beschikt over een verbrandingsmotor én een batterij.

2. Lagere kosten

Ook kun je de keuze laten afhangen van de aanschafprijs. De prijzen variëren enorm en zijn afhankelijk van het merk, het model en de grootte van de batterij. Misschien verwacht je het niet, maar de prijs zorgt ook voor een stijging van populariteit voor elektrische auto’s. De aanschaf is weliswaar hoger, maar het rijden kost minder. Een voorbeeld is de Opel Corsa. De elektrische variant is € 7500,- duurder dan de originele Corsa met verbrandingsmotor. Daarentegen betaal je slechts € 0,063 per kilometer aan elektriciteitskosten, terwijl je € 0,10 per kilometer betaalt aan brandstof. Vergeet daarnaast niet dat de Nederlandse overheid subsidie geeft op de aanschaf van elektrische auto’s. Ook het onderhoud en de belasting op elektrische auto’s zijn goedkoper. Aan het einde van de optelsom zul je zien dat je met een elektrische auto goedkoper uit bent.

3. Laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond

Een derde trend zijn de laadpalen. Voorheen was het nog een uitdaging om een tankstation te vinden waar je je auto kon opladen. Momenteel heeft bijna ieder tankstation wel een laadpaal staan. Je kunt ook zelf een laadpaal kopen voor bij jou op de oprit. Net zo makkelijk!

4. Elektrische auto’s leasen

De vierde trend is het leasen van elektrische auto’s. Steeds meer autoverkopers bieden dan ook aantrekkelijke leasecontracten aan. Leasen is populair vanwege de lage bijtelling. De bijtelling voor een elektrische auto is slechts 4%. Als je dit vergelijkt met 22% bijtelling voor een auto met verbrandingsmotor, is dat een behoorlijk verschil.

5. Deelbare elektrische auto’s

De laatste trend met betrekking tot elektrisch rijden is de deelbare elektrische auto. Waar je voorheen weleens hoorde van deelscooters, heb je nu dus ook deelauto’s. Het is een vrij slimme en logische trend: een elektrische auto delen is tenslotte stukken goedkoper dan hem in je eentje bezitten. Zeker als je de auto maar weinig gebruikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.