Aangeboden door: Rioolprobleemkwijt.nl

Aardbevingen zorgen ook voor rioolproblemen

Foto: Pixabay

De rioolspecialisten in Groningen houden er rekening mee als ze gebeld worden door een klant met een rioolverstopping: het riool kan verzakt zijn. Daardoor kunnen er scheuren zijn ontstaan of sluiten buizen niet goed meer op elkaar aan, met een verstopping als gevolg. Het klinkt allemaal logisch. Bij een aardbeving trilt niet alleen je woning, maar ook de grond eromheen. En dat kan dus negatieve consequenties hebben voor het rioleringsstelsel.

Gangbare oorzaken van rioolverstoppingen

Altijd als de rioolspecialisten ter plaatse komen, kijken ze goed rond en vragen ze of de bewoners last hebben gehad van aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Vervolgens gaan ze op zoek naar de oorzaak van de verstopping. Het kan natuurlijk ook best een ‘gangbare’ oorzaak hebben, zoals een ophoping van vet, zeep en vuiligheid of een voorwerp dat vast is geraakt in een van de afvoerbuizen. En op dat gebied komen de vakmannen de gekste dingen tegen in de afvoer.

5 tips om zelf iets doen bij een verstopping

Als je afvoer verstopt is, zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen om de verstopping op te lossen. Ze werken niet altijd, maar het is in elk geval een poging waard:

  1. Als het de gootsteen of een wasbak betreft: controleer de sifon. Mogelijk zit daar de verstopping. Er kunnen etensresten, zeep, haren, zand en andere viezigheid opgehoopt zitten.
  2. Los soda op in kokend water en giet het in de gootsteen of wasbak. Laat het een nachtje inwerken. Soda (eventueel aangevuld met azijn) lost vettigheid op. Mogelijk wordt de verstopping daarmee opgelost.
  3. Met een plopper kun je viezigheid in de afvoer in beweging krijgen. Je zuigt de afvoer vacuüm en trekt het water in de afvoer heen en weer, waardoor het vuil mogelijk los komt en weg spoelt.
  4. Als je een ontstoppingsveer hebt, kun je die in de afvoer inbrengen en zo proberen de verstopping door te steken. Let op: ros de veer niet te hard op en neer, want daarmee kun je de afvoer ook (verder) beschadigen.
  5. Mocht het gaan om een verstopping van apparatuur, aangesloten op de afvoer, dan is het zinvol om de filters van de apparaten te controleren: mogelijk zijn die verstopt.

Wat moet je vooral niet doen bij een verstopping?

Wat je echt niet moet doen bij een rioolverstopping is chemische middelen inzetten. Die middelen doen weliswaar de mooiste beloftes, maar een serieuze ontstopping krijg je er niet mee weg. Bovendien zijn die middelen slecht voor het milieu én erg gevaarlijk, voor jezelf in eerste instantie, want ze kunnen omhoog komen bruisen en zo kan het spul op je handen of in je ogen terecht komen. Daarnaast, als in tweede instantie de vakman ingeschakeld moet worden, kan ook hij met de gevaren van de chemische producten te maken krijgen. Kortom, afvoer verstopt? Het ontstoppen van een afvoer doe je niet met chemische middelen!

Schade door aardbeving

De rioolspecialist stelt je bij een verstopping dus eerst wat vragen. Daarna begint hij een onderzoek, waarbij hij mogelijk met een rioolinspectiecamera zal kijken waar het probleem precies zit en wat de oorzaak is van de verstopping. Mocht er sprake zijn van een verzakking van het riool, dan kan hij met de camera de plaats heel nauwkeurig bepalen en dat helpt natuurlijk bij het repareren van het riool: dan hoeft er minder opengemaakt te worden en is de klus ook sneller geklaard. 

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu