Bestaat de schooltas nog?

Foto: Pixabay

De tijd dat scholieren een schooltas droegen, lijkt voorbij. Tegenwoordig krijgt iedere hippe tas een kans. Het lijkt niet zozeer te gaan om wat erin past, maar om hoe de tas bij de outfit staat. Stijlvol naar school.

Vijftigers van nu kennen het nog wel, die logge leren schooltas van weleer. De tas had twee vakken en sloot met een gesp. Aan de buitenkant zaten twee extra vakjes, daar paste de rekenmachine, een etui of een klein formaat agenda in. Je sleepte er je boeken en schriften en een flinke broodbak in mee.

De tas was in de jaren tachtig en zeventig geen trend, maar het was gewoon je schooltas . Daarna kwam de hippe legertas of pukkel en de canvas boodschappentas met leren handvatten is ook nog een tijdje ‘in’ geweest. Daarna deed de rugzak zijn intrede.

Rugzak is een populaire tas

De rugzak is nog altijd een van de meest populaire tassen voor zowel leerlingen van de basisschool als de middelbare school. Noem een tassenmerk en deze heeft rugzakken in de collectie, in de meeste gevallen voorzien van een laptopvak. Daar was in de jaren zeventig nog geen sprake van.

Tegenwoordig zijn er zelfs adviezen van ergotherapeuten als het om de rugzak gaat, want die zou niet te zwaar mogen zijn. Het advies luidt dat het gewicht van de tas niet hoger mag zijn dan tien procent van het totale lichaamsgewicht van de scholier omdat anders de rug te zwaar belast zou worden. Deze kinderen zijn immers nog in de groei en de rug ik kwetsbaar.

Stijlvol naar school met een Ted Baker tas

Naast de rugzak tref je tegenwoordig op schoolpleinen nog allerlei andere tassen aan. Eigenlijk is er geen typische schooltas meer te duiden. De variatie is enorm. Vergelijk dat met die jaren zeventig van de vorige eeuw toen je een schooltas had, een sporttas en misschien nog een tas voor in de vrije tijd. Tegenwoordig kan alles.

Vooral meiden weten daar wel raad mee. De meest stijlvolle handtas doet dienst als tas om naar school te dragen. Niet omdat deze zo praktisch is, maar omdat deze past bij de outfit of gezien is op Instagram. Influencers doen wat dat betreft een flinke duit in het zakje. Een trendy Ted Baker tas wordt liever gedragen dan die standaard rugzak. Dat daar nauwelijks een boek, laat staan een laptop in past, deert de dames niet. Stijlvol naar school is veel belangrijker.

De meest populaire tassenmerken hebben dat inmiddels ook wel in de gaten, dus creëren ze meer en meer stijlvolle tassen waar ook die laptop in meegedragen kan worden. Naast eventueel wat paperassen en een flesje water. En de broodbak? Welnee, een broodje haal je even bij de super of je gaat voor een coffee-to-go. Daar had je in de jaren zeventig nog nooit van gehoord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.