Dit doet duurzamer leven voor jouw woonstijl

Foto: Unsplash

Een duurzame levenswijze is tegenwoordig steeds vaker de standaard. Het besef dat we onze aarde aan het uitputten zijn groeit en dus gaan we massaal op zoek naar duurzame alternatieven voor onze alledaagse aankopen. Dat geldt binnenshuis, maar zeker ook buitenshuis. Zagen we pakweg twintig jaar geleden nog vooral kunststof tuinmeubilair bij veel mensen staan, ook daarin is duidelijk een kentering gekomen. Tegenwoordig is een tuinset meestal gemaakt van hout, riet, bamboe of een ander duurzaam materiaal.

Kunststof steeds vaker in de ban

In het verleden kozen mensen vaak voor kunststof tuinmeubelen omdat die goed bestand zijn tegen de Nederlandse weersinvloeden. Het materiaal vergaat vrijwel niet, maar om het te produceren is aardolie nodig en we willen juist zo veel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Bij de productie van kunststof worden schadelijke stoffen uitgestoten en op termijn zal er bovendien nauwelijks nog aardolie beschikbaar zijn. Een ander nadeel van kunststof tuinmeubelen is dat ze vrijwel niet te repareren bij een defect. Dan rest alleen nog de afvalstraat, waar het product gerecycled kan worden. Tegenwoordig kiezen we voor andere materialen om de tuinmeubelen van te produceren. Zo kun je bijvoorbeeld een VidaXL loungeset verkrijgen in allerlei uitvoeringen, van bijvoorbeeld massief acaciahout of massief teakhout. Ook zijn er tuinsets die geheel uit bamboe vervaardig worden, zodat ze niet alleen duurzaam maar ook zeer stevig zijn.

FSC-keurmerk

Om er zeker van te zijn dat hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, kun je als consument letten op het FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council en zegt niets over de kwaliteit van het hout, maar des te meer over de wijze waarop het is verkregen. Inmiddels is FSC de internationale standaard geworden voor duurzaamheid van hout. Het uitgangspunt hierbij is dat er sprake is van verantwoord bosbeheer, waarbij de sociale belangen, de milieuaspecten en de economische belangen met elkaar in balans zijn. Op die manier kunnen we onze bossen en dus ook de hout- en papierproductie veilig stellen voor toekomstige generaties.

Mentaliteitsverandering

Voor een duurzame woonstijl is overigens meer nodig dan het maken van verstandige keuzes bij het aankopen van meubilair. Wanneer we namelijk elke twee jaar andere meubels gaan kopen, omdat we uitgekeken zijn op het oude, heeft duurzaam kopen alsnog weinig nut. Het is beter om te investeren in iets voor de langere termijn en daar vervolgens lekker lang van te gaan genieten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.