Duitsland versoepelt de regels, kunnen we er op vakantie?

Foto: Pixabay

Duitsland is voor veel mensen een ‘doorreisland’. Toch biedt het land enorm veel mogelijkheden om er op vakantie te gaan. Gaat dat binnenkort lukken?

Het reisje langs de Rijn is een veelgehoorde uitspraak als er over een vakantie naar Duitsland wordt gesproken. Dat lijkt te duiden op een land voor pensionado’s. Niets is minder waar. Dit gegeven is achterhaald. Wie een actieve vakantie wenst kan hiken, mountainbiken en leren abseilen in de Eifel of het Zwarte Woud. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Natuurlijk is het ook geweldig om Berlijn te bezoeken of de authentieke badplaatsen aan de noordkust, en wie een fietsvakantie wenst, kan bij onze oosterburen ook heel goed terecht. Alles staat en valt echter met de mogelijkheden om er naartoe te kunnen reizen en een accommodatie te boeken. Daarom is het belangrijk je goed te informeren over de mogelijkheden voor de zomervakantie tijdens corona

De grenzen met Nederland zijn open

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is reizen in en door Duitsland goed mogelijk en zijn de grenzen met Nederland open. Dat biedt mogelijkheden voor een vakantie, maar houdt er rekening mee dat u staande kan worden gehouden. Een vakantie is nu eenmaal geen noodzakelijke reis en dat is over het algemeen wel een voorwaarde. Daarentegen blijken veel mensen die kant al op te gaan en komen ze aan de grenzen geen problemen tegen. Deze regel lijkt al versoepeld.

Vliegverkeer is tussen Duitsland en Nederland ook mogelijk, maar wees alert en informeer van tevoren bij de vliegtuigmaatschappij. Veel vluchten zijn namelijk geschrapt.

Per Duitse deelstaat verschillen momenteel de coronamaatregelen. Het is daarom belangrijk contact op te nemen met de accommodatie waar uw wenst te verblijven. Campings gaan stap voor stap in de verschillende deelstaten open. Er is een begin gemaakt met de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Daarna volgen andere deelstaten. Op 30 mei is bijvoorbeeld Bayern aan de beurt. Of er overal gezamenlijk sanitair op is, is niet duidelijk. Ook dat zal per deelstaat en camping anders zijn.

Restaurants zijn open, maar ook daar gelden de coronabeperkingen en het wordt aangeraden van tevoren te reserveren. De supermarkten zijn open. Mondkapjes zijn verplicht, evenals anderhalve tot twee meter afstand houden en er mogen slechts een beperkt aantal bezoekers naar binnen. In het openbaar vervoer zijn net als bij ons mondkapjes een must. 

Je hoeft maar één grens te passeren

Wie de maatregelen in acht neemt en zich goed laat informeren lijkt vooralsnog prima naar Duitsland op vakantie te kunnen en de mooiste steden van Duitsland te kunnen bezoeken. Langs de Rijn te kunnen fietsen. Een wandeltocht door de Eifel te kunnen maken en naar de Bodensee af te kunnen reizen. Duitsland is een veelzijdig en prachtig land. Het is zonde om er slechts doorheen te rijden naar een verdere bestemming. Bovendien hoef je voor een fijne vakantie dan maar één grens te passeren, wat in deze onzekere coronatijd zo gek niet is. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.