Aangeboden door: vpndiensten.nl

Een gratis VPN: wat is het addertje onder het gras?

-

Op het internet zijn er verschillende aanbieders die gratis VPN’s aanbieden. In het leven is niets echt gratis, dus moet er wel een addertje onder het gras zijn. Waarom bieden aanbieders zo’n dienst gratis aan? En is dat wel veilig?

Waarom is een gratis VPN gratis?

VPN-aanbieders die gratis diensten aanbieden, doen dat vaak om zoveel mogelijk abonnees te trekken. Hun verdienmodel zit ‘m niet in het aanbieden van betaalde VPN’s, maar in het verzamelen en het verkopen van data. De aanbieders werken meestal samen met derden, zoals marketingbedrijven. Ze maken een profielschets van hun gebruikers (en soms zelfs behoorlijk specifiek) en verkopen de data door aan andere bedrijven.

Die derden betalen grof geld voor specifieke data, omdat ze dan heel gericht hun reclame aan de mand kunnen brengen. Daar verdienen gratis VPN-aanbieders goed aan. Niet alleen kunnen hun diensten in de lucht blijven, maar er blijft ook een leuk zakcentje aan de strijkstok hangen.

De voor- en nadelen van een gratis VPN

Heeft een gratis VPN alleen maar nadelen? Nee, natuurlijk niet. Het grootste voordeel is dat de VPN gratis is, en je dus geen maandelijks abonnement hoeft af te sluiten. Het is ook erg handig als je maar kortdurend een VPN nodig hebt. Pas wel op met wat je doet op een gratis VPN: alles wat je doet, wordt waarschijnlijk opgeslagen. Even online het nieuws lezen kan dus nog wel, maar bij het inloggen op vertrouwde omgevingen is het belangrijk je twee keer te bedenken of dat verstandig is.

Nadelen aan gratis VPN’s zijn er ook. Behalve dat je data waarschijnlijk wordt opgeslagen en verkocht, zijn gratis VPN’s vaak wat traag. Dat komt doordat de gratis aanbieder werkt met een snelheidslimiet of met een datalimiet. Bij veel gratis aanbieders mogen gebruikers bijvoorbeeld maximaal 10 gigabyte per maand gebruiken. Daarna moeten ze betalen, omdat ze anders hun account niet meer kunnen gebruiken tot de volgende maand.

Daarnaast moeten gratis gebruikers hun plekje op de VPN-server delen. Afhankelijk van wat een ander uitvoert op de server, kan de verbinding dus langzamer en sneller worden. Niet erg handig als je bijvoorbeeld een film uit het buitenland probeert te kijken.

Een beter idee: een proefversie van een betaalde VPN

Een beter idee dan een gratis VPN gebruiken, is een proefversie van een betaalde VPN nemen. In dat geval neemt de gebruiker een proefabonnement af, waarbij hij of zij gebruik kan maken van alle functies die de dienst te bieden heeft. Bij zo’n abonnement kun je een beperkte tijd gebruikmaken van de dienst, bijvoorbeeld voor twee weken of een maand.

Het voordeel is dat de gebruiker alle functies van een VPN volop kan testen. Zo ontdekt deze welke VPN het best bij hem of haar past. Natuurlijk is een ander voordeel dat je een paar weken gratis een VPN hebt kunnen gebruiken, met alle functies, zonder dat het geld kost.

Een VPN hoeft niet duur te zijn. Bevalt je het gebruik ervan, dan is het aan te raden een betaald abonnement te nemen. Vaak zijn deze al voor een paar euro per maand verkrijgbaar.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu