Financiering aanvragen voor zakelijk vastgoed: hoe werkt dat precies?

Foto: Pixabay

In zekere zin verschilt het kopen van een bedrijfspand niet zo gek veel met het betrekken van een koopwoning. De voordelen ten opzichte van huur zijn bijvoorbeeld hetzelfde. Je maakt maandelijks géén geld meer over aan een (soms prijzige) verhuurder, het pand is van jou én je moet in beiden gevallen – waarschijnlijk – een hypotheek afsluiten. Maar juist in dat laatste voorbeeld schuilen ook een hoop verschillen. We gaan er hieronder verder op in.

Allereerst – wat verstaan we precies onder zakelijk vastgoed? Zakelijk vastgoed is eigenlijk een verzamelterm voor verschillende bedrijfsobjecten. Je kunt hierbij denken aan kantoren, maar ook aan winkelpanden, distributie- en sorteercentra en bedrijfshallen. Samengevat komt het neer op panden met een bedrijfsdoeleinde die derhalve nooit kunnen en mogen functioneren als privé-object.

Wat je als bezitter van zakelijk vastgoed met zo’n pand doet, is aan jou. Je kunt het – vanzelfsprekend – betrekken, maar ook voor investeerders is het aanschaffen van een bedrijfspand mogelijk interessant. Tenslotte sta je dan zelf aan de verhuurderszijde en kun je maandelijks geld incasseren van je huurders – in de hoop het geïnvesteerde bedrag ruimschoots terug te verdienen.

Een bedrijfshypotheek afsluiten

Zoals gezegd : zakelijk vastgoed kopen wordt meestal gedaan met behulp van een hypotheek . De  bedrijfshypotheek , om precies te zijn. Of je zo’n hypotheek kunt vastleggen, is afhankelijk van je investeringsplan. Dit plan vertelt wat je exacte plannen zijn met het pand, maar ook hoe je bedrijf er (financieel) voorstaat en in welke mate een eventuele investering jouw bedrijf ten goede komt.

Ben je er met alleen een goed plan? Nou – niet helemaal. Net als bij het afsluiten van een hypotheek voor een koopwoning heb je ook hier te maken met aanvullende, verplichte documentatie. De jaarcijfers van de, afhankelijk van de kredietverstrekker, laatste twee of drie jaar, bijvoorbeeld. Een prognose van het komende jaar. En een overzicht van je inkomstenbelasting.

Taxatierapport

In veel gevallen heeft de kredietverstrekker ook een taxatierapport nodig. Daarvoor kun je niet iedere willekeurige taxateur benaderen. De bank in kwestie stelt eisen aan deze persoon en diens werkzaamheden. Daarom is het altijd raadzaam eerst met de verstrekker te overleggen.

In aanmerking komen

Of een financiering haalbaar is, hangt af van onder meer de bovengenoemde elementen. Meer dan bij een hypotheek voor een koopwoning is een bedrijfshypotheek afsluiten maatwerk. Er wordt niet uitsluitend naar cijfers gekeken. Van belang zijn bijvoorbeeld ook d regio waarin je werkt, het verhaal achter je bedrijf en de hoeveelheid concurrentie.

Vaste rente versus variabele rente

Mocht je wél in aanmerking komen voor een bedrijfshypotheek, dan heb je de keuze uit een vaste of een variabele rente. Een vaste rente afsluiten is raadzaam wanneer de rentestand laag is. Je betaalt dan gedurende de looptijd hetzelfde tarief, waardoor je aanzienlijk kunt besparen. Is de rente hoog? Dan loont het wellicht meer om te kijken naar een variabele rente. Je profiteert dan mee wanneer de rente lager wordt. Klein risico van het vak: wanneer de rente verder stijgt, ben je natuurlijk gebonden aan meebetalen.

Wil je méér weten over het afsluiten van een hypotheek voor zakelijk vastgoed? Of zit je met vragen rondom andere onderwerpen op het gebied van zakelijk bankieren? Check dan regelmatig www.zakelijkbankieren.nl voor meer inspiratie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.