Het kerstpakket van toen, naar de reis van morgen

Foto: pexels.com

Alhoewel een kerstpakket sinds de 19de eeuw een Nederlandse traditie is, zijn wij Nederlanders er elk jaar dol op om iets te ontvangen van de werkgever. Afhankelijk van de werkgever (of human resource management) krijg je het welverdiende kerstpakket als blijk van waardering voor de geleverde arbeid. Of als je werkgever je nog niet zo goed kent, de typische VVV bon die je kunt gebruiken bij de wijnhandelaar bij jou om de hoek, oh wacht... dat kan niet, omdat ze geen VVV bonnen accepteren... Kerstpakketten van NU zijn heel anders dan uit de 19de eeuw.

De geschiedenis van het kerstpakket

Vroeger in de 19de eeuw waren het kille en barre tijden voor ons Nederlanders. De dagen waren in de winter lang, koud en soms hongerig. In diverse streken in Nederland was het onder de boerenbevolking een gewoonte om hun hardwerkend personeel te belonen of te ondersteunen met  brood, amandelspijs, rozijnen en meer. Dit kwam vooral omdat het in die tijd heel lastig was om voedsel te bewaren zonder dat het bedierf. Het personeel kreeg op tweede kerstdag standaard vrij om hun familie te bezoeken en kregen van de 'baas' vaak een mand met allerlei lekker eten mee, wat ze samen met de familie konden nuttigen tijdens kerstmis.

Dit gold als basis van de traditie die tegenwoordig nog steeds in stand is. Grotere bedrijven volgden hun collega's op het platteland en zodoende ontstond het kerstpakket van nu.

Het kerstpakket van nu

Gelukkig zijn de tijden van nu, vergeleken met die van de 19de eeuw flink veranderd. Zo zijn de winters zachter, hoeft het personeel geen 363 dagen te werken en hebben we de luxe om eten op te slaan voor latere consumptie. Maar de kerstpakketten van toen verschillen ook heel veel met de kerstpakketten van nu. Zo bestaan de kerstpakketten van nu niet alleen maar uit voedsel die je moet verdelen onder je familie, maar is het eerder een luxe om je speciale avondje op te vullen, waarbij er een mooie combinatie is gemaakt van food en non-food.

Maar kerstpakketten zijn nog iets 'te' traditioneel als het aankomt op jaartal. Veel bedrijven Vele bedrijven kiezen nog steeds voor goedgevulde foodpakketten en dat zien ze ook in de verkoopcijfers bij Kerstpakketten idee . Het personeel van nu heeft niet te maken met strenge winters en heeft meer opties om voedsel langdurig op te slaan. Hierdoor valt het belang voor overleven en voedsel weg. 'Maar wat moet ik dan mijn personeel geven?'. Dat is vaak de vraag die opspeelt wanneer we richting de jaarlijkse kerstperiode gaan.

Het kerstpakket van morgen

Zoals vroeger werd er rekening gehouden met de omstandigheden en belangen van de werknemer. Nu in de 21ste eeuw, anno 2020, is er niet veel verschil. De belangen zijn dan misschien veranderd vergeleken met vroeger, maar elke werknemer heeft zijn eigen belang. Het magisch woordje in de vorige zin is “elke”. Het kerstpakket van morgen zijn pakketten die inspelen op de belangen, behoeften en wensen van de werknemer die zich inzet voor het bedrijf. Probeer als werkgever daarom te luisteren naar het personeel en bestel een kerstpakket wat inspeelt op een breed publiek, namelijk jouw eigen personeelsbestand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.