Hoe brandveilig is jouw woning?

Foto: Shutterstock

Weet jij wat je moet doen als er thuis brand uitbreekt? Of misschien nog wel belangrijker: weet jij hoe je brand voorkomt? Ingeborg van der Spoel, Specialist Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Drenthe, krijgt op deze vragen nog veel te vaak ‘nee’ te horen. Terwijl het juist van levensbelang is om dit te weten.

Tijdens de landelijke Brandpreventieweken, die jaarlijks in oktober plaatsvinden, vraagt de brandweer samen met de Veiligheidsregio’s extra aandacht voor brandveiligheid. Van der Spoel: ,,De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van woningbrand. Veel van deze branden ontstaan door onwetendheid en onoplettendheid. En kunnen dus voorkomen worden.”

Zo voorkom je brand

Brand voorkomen is makkelijker dan je misschien denkt. Je verkleint het risico op brand al door ’s nachts je telefoonoplader uit het stopcontact te halen, de filter van je wasdroger regelmatig stofvrij te maken en door niet meerdere stekkerdozen op elkaar aan te sluiten.

Stoken kan brand veroorzaken. Van der Spoel: ,,Het is belangrijk om het rookkanaal goed schoon te houden. Laat deze minimaal één keer per jaar controleren en vegen. Een vervuild rookkanaal kan er namelijk voor zorgen dat er brand ontstaat.”

loading

Rookmelder redt levens

De rookmelder staat dit jaar centraal tijdens de Brandpreventieweken. Ruim 70 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een rookmelder hangen. Het aantal woningen waar de rookmelder werkt is een stuk lager (circa 45 procent) en bij slechts 35 procent hangt hij ook nog op de juiste plek.

Levensgevaarlijk, want een rookmelder kan het verschil maken. Van der Spoel: ,,Als er brand uitbreekt, dan heb je gemiddeld drie minuten om je woning uit te vluchten. Voor je het weet staat je huis namelijk vol met rook en raak je gedesoriënteerd. Een rookmelder waarschuwt je direct. Wanneer je slaapt is dit extra belangrijk. Je ruikt of ziet dan niets, dus je bent afhankelijk van je oren.”

Het is bovendien belangrijk om rookmelders op de juiste plekken in huis te hangen. In ieder geval in de vluchtroute, dus op iedere verdieping in de gang of overloop. Verder doe je er goed aan om je rookmelders stofvrij te houden en ze elke maand even te testen met behulp van de testknop. Het is bovendien goed om de deuren in huis gesloten te houden. Als er brand uitbreekt, dan heeft het minder kans om zich te verspreiden en jij meer tijd om te vluchten.

Iedere week Brandpreventieweek

Niet alleen tijdens de Brandpreventieweken, maar het hele jaar door vraagt Van der Spoel aandacht voor brandveiligheid. Ze geeft vaak voorlichtingen, bijvoorbeeld op basisscholen in Drenthe. Wat dat oplevert? ,,Een leerling die een jaar eerder voorlichting van ons had gehad, vertelde dat er bij haar opa en oma vlam in de pan sloeg en dat zij toen kon vertellen wat ze moesten doen. Dat is toch weer één woningbrand minder.”

Meer weten over brandveiligheid? Op 10 oktober vind je een leuke puzzel en nog veel meer weetjes en tips over dit onderwerp in het Dagblad van het Noorden. Neem ook eens een kijkje op www.rookmelders.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.