Is het afsluiten van overlijdensrisicoverzekering verplicht in Nederland?

Foto: Pixabay

Een overlijdensrisicoverzekering, wat ook wel een ORV wordt genoemd, zal een vooraf afgesproken bedrag uitkeren als je voor een specifieke datum overlijdt. Dit bedrag zal dan natuurlijk uitgekeerd worden aan je nabestaanden, wat vervolgens gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van een hypotheek. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten valt dan ook zeker aan te raden, want je beschermt hiermee je gezin tegen financiële risico’s na je overlijden. Maar, is het ook verplicht volgens de Nederlandse wet? Dat lees je in het onderstaande artikel.

Niet wettelijk verplicht

Het antwoord op deze vraag is heel simpel, het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is namelijk niet wettelijk verplicht in Nederland. Desondanks kiezen veel mensen er wel voor om een ORV af te sluiten bij een verzekeraar. Dit kan onder meer een verstandige keuze zijn als je een huis gaat kopen. Sterker nog, er zijn zelfs hypotheekaanbieders die het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplichten. Dit wordt gedaan omdat de verstrekker op deze manier alsnog zekerheid heeft dat de schuld wordt afgelast, ook als je overlijdt. Het geeft de verstrekker van de hypotheek dus een garantie. Ook als je een grote lening afsluit ben je zo nu en dan verplicht om een ORV af te sluiten.

Niet verplicht, maar wel verstandig

Je bent dus niet verplicht om een ORV af te sluiten in Nederland. Bij sommige hypotheekaanbieders is dit wel het geval, maar bij verscheidene hoeft dit juist ook weer niet. Alsnog is het hoe dan ook verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Veel geldverstrekkers zullen je daarom adviseren om een ORV af te sluiten. Met behulp van dit soort verzekering zul je voorkomen dat je nabestaanden voor de schuld van bijvoorbeeld je hypotheek op moeten draaien na je overlijden. Als je overlijdt dan zal de verzekering namelijk aan de hypotheekverstrekker verpand worden. Zodoende zal de hypotheek voor een deel of zelfs helemaal afbetaald worden. Ben je overtuigd en wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten zoals veel andere Nederlanders? Kijk dan op overlijdensrisicoverzekeringexpert.nl voor meer informatie, terwijl je hier ook alle opties met elkaar kunt vergelijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.