‘Er was altijd veel overleg óver een patiënt, niet mét’

Foto: Menzis

In de pilot Samen voor Herstel bundelen een heel scala aan hulpverleners, de gemeente, familie én vrienden de krachten. Dit alles om Groningers met ernstige psychiatrische aandoeningen te helpen. Bij dit initiatief heeft de cliënt de regie. Heel belangrijk, weet Lentis-beleidsmedewerker én ervaringsdeskundige Heleen Wadman.

"Op mijn veertiende kwam ik met jeugdpsychiatrie in aanraking, op mijn achttiende stond ik op straat, op blote voeten en met het idee dat ik een undercover KGB-agente was. Toen was niet de verwachting dat ik ooit nog in de maatschappij zou kunnen functioneren: niet van mijn ouders, niet van mijn vrienden, niet van de hulpverleners. En al helemaal niet van mezelf. Het was een lange weg om weer mezelf te worden. Dat was een kwestie van de juiste mensen tegenkomen, van vallen en opstaan, en óók van mazzel hebben. Nu heb ik een vaste baan, en sta op het punt om twee maanden door Nieuw-Zeeland te gaan trekken, in mijn eentje."

“Als ervaringsdeskundige weet ik hoe cliënten bij intensieve zorgverlening aan het kortste eind kunnen trekken. Er zijn allerlei partijen die van alles van je willen en zich grote zorgen maken. Wanneer iemand niet de ruimte voelt om zich uit te spreken, dan sla ik daar direct op aan. Van sommige mensen in de crisisopvang krijg ik weleens terug dat ze het fijn vinden me te zien, als wandelend bewijs van hoop en perspectief. Samen voor Herstel is voor cliënten in Groningen-Zuid waar al veel hulpverleners bij betrokken zijn. Wij willen kijken hoe we de professionals beter kunnen laten samenwerken met álle betrokken partijen. Want er zit ook veel kennis en kunde bij familie en vrienden of bijvoorbeeld bij een buurvrouw. De reden voor deze aanpak is dat er maar weinig mensen met dit soort complexe zorgvragen terugkeren in de maatschappij, terwijl hun eigen netwerk afbrokkelt. Traditioneel is er altijd veel overleg óver een cliënt, maar niet mét. Belangrijk is om samen te kijken: van wie zou je graag hulp willen? Zo krijgen cliënten zelf de regie. De functie van hulpverlener verschuift: van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’.”

De gemeente

Sandra van der Wal, Beleidsadviseur Zorg en Veiligheid en projectleider bij Samen voor Herstel:

“Wat wij als gemeente Groningen het mooie vinden aan Samen voor Herstel is dat de patiënt centraal staat. Die bepaalt zelf aan welke doelen gewerkt gaat worden, ondersteund door het eigen netwerk en professionele hulpverleners. Daarnaast bevordert het project de samenwerking tussen de deelnemende instanties (Lentis, VNN en WIJ). De scholingsdag voor de hulpverleners zorgde ervoor dat ze, nog meer dan ze al doen, gaan denken in mogelijkheden in plaats van in belemmeringen.”

De zorgverzekeraar

Maarten Wegman, accountmanager GGZ bij Menzis:

“We zijn heel positief over dit project dat cliënten in hun leefkracht versterkt. We hebben deze aanpak samen ontwikkeld met onze partners. Doordat alle partijen elkaar goed kennen, nauw samenwerken en maatschappelijke deelname het uitgangspunt is, is deze werkwijze erg ef ectief. De komende tijd breiden we uit naar andere wijken en regio’s dan De Wijert.”

Voor meer informatie over zorg in jouw regio, ga naar:  Menzis.nl/noord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Menzis
menu