‘Geen schuldgevoel, maar happy’

Foto: Menzis

Brenda Ringnalda werkte in de kinderopvang, totdat een hersenvliesontsteking haar leven compleet veranderde. Haar medisch dossier groeide en de kilo's vlogen eraan. Dankzij het tweejarig traject van de Beweegkuur, onderdeel van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), heeft Brenda eindelijk weer vertrouwen in de toekomst.

"Vijf jaar geleden kreeg ik een virale hersenvliesontsteking. Daar hield ik uitval aan mijn linkerkant aan over. Ook ben ik vaak vermoeid. Dan begint mijn been te slepen, of heb ik amper kracht in mijn handen. Ik kreeg last van hartritmestoornissen en toen kwam er nog een tweede hersenvliesontsteking bovenop, waardoor ik ook rechts uitvalverschijnselen heb. Mijn dochtertje met de fiets naar school brengen was al een te grote inspanning. Ik zat hele dagen thuis en de kilo’s vlogen eraan.”

Geen schuldgevoel, maar happy

"Uiteindelijk kwam het besefmoment: in mijn eentje red ik het niet, ik heb hulp nodig. Ik had gehoord van de Beweegkuur, onderdeel van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), waarbij je twee jaar lang wordt begeleid door een team van leefstijlcoaches, een diëtist en beweegprofessional. Ik vroeg mijn huisarts voor een verwijzing en zo kwam ik bij Linda terecht, mijn leefstijlcoach én diëtist. Ze stelde een voedingsplan op: meer eiwitten, meer eetmomentjes.En ik kreeg een consult met een beweegprofessional die me liet inzien dat ik de lat niet té hoog moest leggen.

Nu, na twee maanden merk ik al verschil. Ik voel me door de dag heen beter. En het feit dat ik weer perspectief heb, dat ik weet dat er dingen gaan veranderen, maakt een wereld van verschil. En over twee jaar? Dan weeg ik hopelijk rond de 63 kilo. Maar belangrijker: dat ik me fitter voel en lekkerder in mijn eigen vel zit.”

De behandelaar
Linda Swart, (sport)diëtist AVS en Topdiëtisten:

“Bij overgewicht spelen meestal meerdere factoren. Bij de GLI kijken we naar het héle plaatje en werken we als team. De ervaring leert dat er in dit soort trajecten meestal wel een kink in de kabel komt, maar door de intensieve periode van twee jaar kun je ook eventuele tegenslagen tackelen. Het programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico van de cliënt.”

Menzis
Danielle Nijkamp, projectmanager Preventie en Projectmanagement Zorg:

“Menzis werkt aan het versterken van de leefkracht van ieder mens. Leefkracht gaat over de positieve kracht van gezond leven, zodat je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn. Een gezonde leefstijl is dan van essentieel belang. Het doel is om mensen te helpen zo lang mogelijk gezond te blijven. En mensen met een (risico op) ziekte te ondersteunen om beter te worden, of erger te voorkomen. Daarom ondersteunen we dit project.


Voor meer informatie over zorg in jouw regio, ga naar:  menzis.nl/noord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Menzis
menu