‘Ik wilde mezelf niet meer in de spiegel zien’

FOTO: Menzis

Als je met overgewicht kampt, is de kans op aandoeningen groter. Een dieet alleen is niet de oplossing. Wat dan wel? Voor Cynthia Klok was dat de Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Met hulp van experts en haar eigen motivatie is Cynthia al twintig kilo kwijt.

"Ik heb al zoveel diëten in mijn leven geprobeerd. Afgelopen december was de maat vol. Ik wilde niet eens meer naar mezelf in de spiegel kijken. De reden om me op te geven voor een Gecombineerde leefstijlinterventie was niet puur mijn gewicht. Toen ik in verwachting was van mijn dochters, heb ik twee keer zwangerschapsdiabetes gehad. Omdat je dan vijf jaar daarna nog extra risico loopt om diabetes type 2 te ontwikkelen, moet ik elk jaar rond de verjaardag van onze jongste op controle. Door af te vallen verklein je de kans op diabetes."

"Het was echt even een knop die om moest. Het GLI-programma is uitgebreid met een diëtist, een fysiotherapeut, een leefstijlcoach en een trainer. Dat is Rien, hij motiveert mij en de rest van het clubje enorm. Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik een rondje om de Pageplas bij Stadskanaal zou lopen, had ik je hard uitgelachen. Maar ik blijk het nog leuk te vinden ook! Toen ik gisteren de jongste naar school bracht, had ik nog tijd voordat het sporten begon. Het leek me onzinnig om voor dat half uur naar huis heen-en-weer te fietsen. Dat heb ik opgelost door zelf maar alvast een rondje extra te lopen."

"Via mijn Instagram-account deel ik gezonde recepten om anderen te inspireren ook gezondere keuzes te maken. Nu zit ik weer lekker in mijn vel. Sinds januari ben ik al twintig kilo kwijt. Ik liet mijn oudste een foto van mezelf van een tijdje terug zien. 'Toen had mama nog een baby in haar buik', zei ze. Dat was niet zo, maar ik heb het maar goed gerekend. Mijn geluk is niet gekoppeld aan gewicht hoor, het belangrijkste is dat ik me goed voel. En dat doe ik. Daarom kan ik het iedereen aanraden. Maar je moet het wel zélf willen en uiteindelijk moet je het ook zélf doen." 

Voor meer informatie over zorg in jouw regio, ga naar: menzis.nl/noord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Menzis
menu