Na twaalf jaar terug bij haar oude club

FOTO: Menzis

De OldStars-sportvariant is een vinding van Groningse bodem: OldStars Volleyball. Deelneemster Hilda Dijkstra Engels (69), die vroeger jarenlang voor het Oldehoofster Voklubol speelde, keerde ervoor terug naar haar favoriete sport en club.

"Tot ruim twaalf jaar geleden speelde ik volleybal. Eerst in Groningen bij APSAZ, de vereniging van het ziekenhuis dat nu het UMCG is, want ik ben tot mijn pensioen verpleegkundige geweest. En toen we naar Oldehove verhuisden bij Voklubol. Hartstikke leuk, maar op een gegeven moment viel het team uit elkaar. Elke zaterdag een wedstrijd begon ook op te breken. Ik verruilde de sport voor tennis, maar daar moest ik door een kuitblessure mee stoppen. Tot overmaat van ramp, stootte ik op een slechte dag ook nog mijn teen tegen de beddenpoot. Gebroken. Ik was een heel jaar uit de running, kon zelfs niet meer wandelen. Dus toen het lichamelijk weer kon, popelde ik om weer wat aan beweging te gaan doen. Een oud-teamgenote vroeg me om OldStars Volleyball te proberen. Die persoonlijke benadering werkte; als ik het ergens geadverteerd had zien hangen, was ik waarschijnlijk niet gegaan." 

"Aanvankelijk was ik sceptisch - het is vast niks voor mij, dacht ik. De eerste keer was ook best wennen, maar de tweede keer ging al stukken beter. We zijn allemaal op leeftijd, de jongste loopt tegen de 60 en de oudste is geloof ik 78. Nu ben ik heel enthousiast. Dat komt ook door de fantastische trainer, Ed Wilschut die deze OldStars-variant bedacht. Hij zorgt voor een goede structuur, neemt de rust en betrekt iedereen. En hij doet een hele goede warming up, belangrijk voor onze spieren. Een paar dingen zijn anders ten opzichte van het gewone volleybal. Het net hangt íetsjes lager en het veld is wat kleiner, we mogen niet bovenhands serveren en het springen is verboden. Ga je in je enthousiasme daarmee in de fout, dan fluit Ed je keihard terug. Ja, dat overkomt me weleens hoor. Een beetje competitie vind ik leuk, ik wil graag winnen, maar niet ten koste van alles. We hebben veel lol samen, het is erg gezellig. En als het door corona even niet kan, dan doe ik de oefeningen van Ed gewoon thuis. Die vijf minuten dat ik aan het aanrecht wacht tot de koffie klaar is, da's bijvoorbeeld een mooi verloren momentje waarin ik dan zo'n oefeningetje kan doen." 

Voor meer informatie over zorg in jouw regio, ga naar: menzis.nl/noord

menu