Overbruggingszorg: herstellen in eigen woonomgeving

Foto: Menzis

Eigen haard is goud waard. Dat geldt helemaal als onverwacht de medische nood aan de man is, in de nacht of in het weekend. Wijkverpleegkundige Dieuwke Verelst van TSN Thuiszorg in Winsum kijkt dan of de acute, intensieve zorg ook in de eigen vertrouwde woonomgeving kan plaatsvinden: Overbruggingszorg.

"Overbruggingszorg verplaatst de zorg van het ziekenhuis naar iemands thuis. Mensen komen in beeld als ze bijvoorbeeld de spoedeisende hulp bellen ‘s nachts of in het weekend, of als een huisarts na een visite het raadzaam vindt. Er zijn namelijk allerlei voordelen te bedenken om iemand thuis te behandelen, mits de situatie en gezondheid dat toelaat. Met een gebroken heup moet je uiteraard wél naar het ziekenhuis. Maar als iemand plotseling verslechtert door een koortsaanval of is gevallen zonder dat er iets is gebroken, en de verwachting is dat de situatie binnen 48 uur weer flink verbetert, dan is intensieve zorg in de eigen thuissituatie natuurlijk heel fijn. Dan kijken wij met Overbruggingszorg wat er allemaal nodig is aan extra zorg en hulpmiddelen, en wie er inzetbaar is van de professionals en mantelzorgers.”

Snel handelen

“Laatst werden we ingeschakeld, omdat een mevrouw midden in de nacht naast haar bed was aangetroffen. Ze had hoge koorts en was ernstig in de war. De dokter stelde een blaasontsteking vast. Ze moest dus gelijk onder de wol en aan de antibiotica. Vanuit de wijkverpleging hebben we onze routes aangepast om per direct extra zorg te kunnen bieden, ook in de nacht. Omdat mevrouw ook beginnend dement is, zou een ziekenhuisopname alleen maar voor meer onrust hebben gezorgd. Heel fijn dus dat ze thuis behandeld kon worden. Na het weekend kwam de huisarts nog een keer kijken. Die stelde vast dat het de goede kant op ging. De buurvrouw had ook nog een rol in het geheel: zij pikte de medicijnen op bij de apotheek en bood aan een portie extra te koken, om de partner te ontlasten. Ik ben ervan overtuigd dat de eigen vertrouwde omgeving het genezingsproces goed doet. In dit geval met de hond op zijn vaste plek aan het beddeneind. Zo’n warme, huiselijke sfeer, dat kan in het ziekenhuis niet.”

Hamid Riazi,
huisarts bij Huisartsenpraktijk Sauwerd:

"Ik ben een echte plattelandsdokter en veel van mijn patiënten willen graag zo lang mogelijk thuisblijven. Daar past Overbruggingszorg heel mooi bij. Voorheen was ik genoodzaakt patiënten naar het ziekenhuis te verwijzen – waarvoor geen indicatie was –, omdat er in het verpleeghuis geen plek vrij was. Dat is zonde. En belastend voor de oudere patiënten zelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook voor hun omgeving, zoals mantelzorgers."

Marcel Bosma,
senior inkoper wijkverpleging bij Menzis:

“Samen met een aantal zorgorganisaties in de regio hebben we het project Overbruggingszorg opgestart en zorgen we voor ondersteuning in de thuissituatie en voor samenwerking tussen zorgverleners. We willen dat patiënten die onverwacht in de avond of nacht zorg nodig hebben, zorg op maat krijgen. Want dat is het grote voordeel: de patiënt krijgt de zorg in de eigen vertrouwde omgeving.”

Voor meer informatie over zorg in jouw regio, ga naar:  Menzis.nl/noord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Menzis
menu