Aangeboden door: gereedschapcentrum.nl

Met deze checklist houd je jouw tuin zo groen en gezond mogelijk in de barre hitte

Foto: unsplash

Een lange periode van droogte roept bij veel tuinbezitters de nodige vragen op. Hoe voorkom je dat de boel uitdroogt en je geliefde lusthof verandert in een kaal woestijnlandschap?

Eigenlijk is dat vooral een kwestie van goed voorbereid zijn. Je kunt er al bij het aanleggen van je tuin rekening mee houden, want de inrichting van de tuin speelt een essentiële rol in het watermanagement. Veel mensen weten intussen wel dat het niet verstandig is om een tuin geheel te betegelen. Hemelwater kan dan niet goed in de grond zakken, waardoor op andere plaatsen wateroverlast ontstaat na zware regenval. Maar ook het type beplanting speelt een rol bij de mate waarin een tuin vatbaar is voor droogte.

Bodembedekkers en kiezelstenen

Houd rekening met de basiswetten van de natuur. Want al heb je het beste tuingereedschap gekocht, het eindresultaat wordt nooit goed wanneer je verkeerde keuzes maakt. Kies voor bodembedekkers om kale stukken in je tuin te voorkomen. De grond droogt minder snel uit als er plantjes op groeien, want die beschermen de aarde tegen het felle zonlicht en tegen de wind. Hetzelfde effect bereik je door kiezelstenen of schelpen te strooien.

Stop met grasmaaien

Als het langere tijd droog is, kun je beter niet het gras maaien. Kort gemaaid gras droogt sneller uit. Beter wacht je even tot het weer voldoende geregend heeft. Dat komt mooi uit, want grasmaaien bij heel warm weer is geen aangename bezigheid.

Extra aandacht voor terrasplanten

Planten in een pot zet je bij voorkeur niet in de felle zon als het heel warm wordt. Waar mogelijk verplaats je ze naar een schaduwrijk plekje. Het is ook slim om de potten in een schaal te zetten, die je met water vult. Om planten extra te beschermen op de warmste dagen, kun je ze afschermen van de zon met behulp van een parasol of door een laken te spannen.

Sproei niet elke dag

Van elke dag water geven worden de wortels van je planten lui. De plant doet dan geen moeite meer om dieper te wortelen en daardoor wordt de plant minder sterk.

Bescherm jezelf

Werk je op hete zomerdagen in de tuin? Gebruik zonnebrandcrème om je huid te beschermen. Denk ook aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor tijdens het werk. Met een goed paar werkschoenen van Gereedschapcentrum is je outfit helemaal compleet.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu