Aangeboden door: Kunst & Cultuur Drenthe

Oktober is Kindermaand

Afbeelding: Kunst en Cultuur Drenthe

In oktober is het Kindermaand in Drenthe, Groningen en een deel van Friesland. Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen alle weekenden gratis deelnemen aan culturele activiteiten in musea, molens, theaters en ateliers, maar ook buiten in het bos of in het park. Op het programma staan speurtochten, rondleidingen, knutselworkshops, theatervoorstellingen en dans- en muzieklessen. Op www.kindermaand.nl is een volledig overzicht van de activiteiten te vinden.

De deelnemende organisaties nemen veel voorzorgsmaatregelen om het bezoek aan Oktober Kindermaand-activiteiten superleuk én corona-proof te maken. Omdat regels weer kunnen veranderen, is het verstandig om altijd op de website van de organisatie te kijken voordat je op pad gaat.

Programma

Kinderen kunnen zich dit jaar verheugen op een mooi programma. Naast workshops en rondleidingen zijn er speciale evenementen, zoals een Kindercollege in negen bibliotheken in Drenthe. Kinderboekschrijfster Martine Letterie vertelt tijdens het college over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van haar boeken. In Dokkum kunnen tegels gemaakt worden en DAF biedt in Gieten en Assen workshops aan met de meest moderne digitale middelen. Kinderen kunnen zich onderdompelen in de geschiedenis bij het Hunebedcentrum, Museum De Proefkolonie, de Fraeylemaborg, Museum Havezate Mensinge, Stedelijk Museum Coevorden en Museum Klooster Ter Apel. En niet alleen binnen, maar ook buiten is er genoeg te beleven bijvoorbeeld bij De Natuurplaats Noordsche Veld en Het Boomkroonpad.

Samen

Het project Oktober Kindermaand wil kinderen en hun (groot-)ouders laten ervaren hoe leuk het is om in de vrije tijd –samen– deel te nemen aan creatieve culturele activiteiten. Drempels zijn dan ook zoveel mogelijk weggenomen. Zo zijn bijna alle activiteiten rolstoeltoegankelijk en kinderen hebben bij alle activiteiten gratis toegang. Ouders wordt soms wel een toegangsprijs gevraagd. Bij een aantal activiteiten wordt ook een gebarentolk ingezet.

Grote organisaties die dit jaar meedoen zijn het Drents Museum, het Gevangenismuseum in Veenhuizen, Museum Dokkum en Groninger Archieven. Maar ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater De Tamboer, Museum It Fiskershúske, Jan Kruismuseum, Theaterkerk Nes, Museumspoorlijn STAR en het Universiteitsmuseum. Op lokaal niveau verzorgen vele dans-, muziek- en theaterscholen open lessen en stellen kunstenaars hun atelier open.

Kinderen die activiteiten bezoeken ontvangen dit jaar als extraatje een sticker. Hebben ze voldoende stickers verzameld dan ontvangen ze een prijsje.

Oktober Kindermaand wordt georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur en Erfgoedpartners.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
menu