Tekort aan huizen zonder trappen

Foto: Pixabay

Er zijn niet genoeg woningen zonder trappen in Nederland. We komen er nu al 80.000 tekort volgens de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). De voorspellingen laten zien dat dit tekort de komende jaren sterk zal stijgen. Voor ouderen en mensen met aandoeningen aan gewrichten en spieren is het daarom lastig om een geschikt huis te vinden. Zij hebben moeite met traplopen en moeten dus eigenlijk gelijkvloers wonen. Maar wat als erg geen woningen zonder trap beschikbaar zijn?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht het aantal mensen met aandoeningen aan ‘het bewegingsapparaat’, zoals jicht en reumatoïde artritis, in kaart. ‘Het bewegingsapparaat’ staat voor alles in het lichaam wat u gebruikt om te bewegen: het gewricht, de spieren, de botten en de pezen. Tijdens de laatste telling werden 90.000 mensen met reumatoïde artritis en 480.000 mensen met jicht geteld. Mensen met aandoeningen aan het bewegingsapparaat kunnen vaak moeilijk traplopen, en dus zoeken ook zij naar een huis met 1 verdieping.

Grote vraag naar huizen zonder trappen

De verwachting is dat het aantal mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis en jicht flink zal stijgen. De grootste oorzaak hiervoor is de vergrijzing van Nederland. Dit zorgt samen voor een ander probleem: een sterk stijgende vraag naar een huis zonder trappen.

Helaas groeit het aantal geschikte huizen, dat ook nog eens beschikbaar is, langzamer dan de vraag. De ANBO zet zich al een langere tijd in voor meer woningen zonder trappen. Zo onderzochten zij samen met ActiZ (De branchevereniging van zorgorganisaties) hoeveel geld er nodig is om geschikte woningen te bouwen of bestaande woningen aan te passen. De totale som komt uit op ruim 13 miljard euro.

Zo lang mogelijk in eigen huis wonen

Aan de ene kant zijn de gelijkvloerse woningen die beschikbaar zijn vaak niet in de eigen regio te vinden. Ouderen moeten dan ver weg verhuizen. Bijvoorbeeld ver buiten de stad Groningen of juist van een rustige buitenwijk naar een grote stad.
Aan de andere kant zijn de beschikbare woningen zonder trappen vaak te duur. Door de hoge vraag worden de prijzen alleen maar hoger.
Een oplossing is dan om de huidige woning zo aan te passen dat de trap geen probleem meer is.

Een traplift is voor veel mensen de oplossing. Het is een makkelijke aanpassing om een woning toegankelijk te houden. Ook als het niet mogelijk is om een slaapkamer op de begane grond te realiseren. Zowel senioren als mensen die last hebben van bijvoorbeeld hun gewrichten laten een lift voor de trap installeren .

Er bestaan trapliften voor rechte trappen, voor trappen met 1 of meerdere bochten en zelfs voor wenteltrappen. Een traplift past op vrijwel elke trap, omdat deze altijd op maat gemaakt worden. Dankzij een traplift kunnen veel mensen op een verantwoorde manier in eigen huis blijven wonen. Dit geeft de toch al krappe huizenmarkt voor gelijkvloerse woningen ruimte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.