Thuiswerken: hoe houd je goede energie?

Young smiling woman wearing headphones while using computer and drinking coffee in the evening at home. Foto: iStock

De hele dag thuis aan het werk. En dat terwijl je altijd zo genoot van al die spontane momenten op jouw werk. Die praatjes bij het koffiezetapparaat. Die collega met iedere dag wel een goede grap of een bijzonder verhaal. Stuk voor stuk momenten waarvan je iedere werkdag opnieuw positieve energie kreeg. En nu …… nu werken we allemaal thuis. En zijn die spontane momenten niet meer zo vanzelfsprekend als altijd. Dus … hoe zorg jij nu voor goede energie tijdens jouw werkdag? Hierbij een viertal praktische tips voor een beetje extra energie tijdens jouw thuiswerkdag.

Houd voldoende pauzes

Gun jezelf gedurende jouw werkdagen thuis voldoende pauzes. Maar ja wat zijn dan voldoende pauzes? Om te beginnen natuurlijk een serieus lunchmoment van minimaal 45 minuten. Maak er een echt energiemoment van. Maak wat lekkers voor jezelf. En onderneem iets waar je blij van wordt. Zorg verder dat je in de ochtend en in de middag minimaal twee keer een pauze van een minuut of 10 – 15 neemt. Even niets doen. Daar laadt je brein weer lekker van op.

Denk na over wat jou energie geeft

De hele dag onafgebroken werken aan je takenlijst is voor veel mensen geestdodend. Te lang doorwerken kost alleen maar energie. En dat gaat ten koste van jouw concentratie en productiviteit. Juist daarom is het goed om voldoende energiegevers in jouw dag te stoppen. Dus  …. maak een lijst. Bij voorkeur met kleine activiteiten die jou positieve energie geven …… een lekker bonbonnetje, de hond een nieuw kunstje leren, een lekker gebakken eitje, ff kletsen met de buurman, lunchen met je beste vriendin, etc. Maak een lijst met 50 kleine energiegevers, leg hem op je bureau en als je een energiedip voelt aankomen, of er al midden in zit …. Pak die lijst. En kies die activiteit die jou op dat moment het meeste energie geeft.

Laat de leegtes leeg

Om de hele dag goede werkenergie te houden is het van belang dat je voldoende tijd neemt om jouw brein bij te laden. Waar laadt jouw brein van op zul je nu denken. Jouw brein is gek op drie dingen. 1. Slapen. 2. Uit het raam staren. 3. Een ontspannen wandelingetje.
De kern is dat jouw brein het superfijn vindt om even niets te hoeven doen. Geen nieuwe informatie als het ware. Dus heb je een korte pauze? Doe dan niets waarvoor jouw brein moeite moet doen ….  Geen whats-app, geen mobiel, geen boek, etc. Precies, je snapt het al. Neem een powernap, staat even uit het raam of maak een wandeling.  Doe in ieder geval niets waarvoor jouw brein nieuwe info moet opzuigen.

Zorg dat er wat te lachen valt

Om wie in jouw omgeving moet je altijd lachen? Van wie krijg jij positieve energie? Lachen maakt dat jouw brein geluksstofjes aanmaakt. En dat voelt heerlijk. Spreek daarom af, online, telefonsich of liever nog face-to-face om even lekker te kletsen en vooral flink te lachen. Is er niemand beschikbaar? Wist je dat je zelfs gelukkig wordt van keihard in je eentje lachen. Test het maar eens. Ale schaamte voorbij. Gewoon beginnen met lachen. En blijven lachen. Alsof je helemaal in een deuk ligt. Werkt geweldig.

Wil je deze periode gebruiken om een echte time management-ninja te worden? Overweeg dan eens een cursus time management . Deze training wordt door Het Effectieve Werken onder andere gegeven in Groningen en Leeuwarden. Maar online kan natuurlijk ook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.