‘Veenbrand’ over vurige verlangens en pittige dilemma’s

Foto: Archief Veenbrand

Drie verschillende prologen én een grande finale. Dat omvat de muziektheatervoorstelling Veenbrand, wat deze zomer losbarst in het Rensenpark Emmen. Bekende acteurs vertellen het verhaal van drie mensen die worstelen met hun persoonlijke dilemma’s. Tijdens de finale zal blijken welk pad ze kiezen: durven ze hun hart te volgen?

Veenbrand begint met drie prologen, die elk een eigen locatie en hoofdrolspeler hebben. Uiteindelijk komen de drie hoofdrolspelers samen in de finale, die plaatsvindt op een omvangrijk decor. Dit alles gebeurt op de plek waar ruim honderd jaar geleden een grote veenbrand woedde. Over deze brand gaat de voorstelling deels, maar Veenbrand gaat vooral over wat er bij mensen ‘brandt’ onder het oppervlak: hun passies en verlangens.

Befaamde namen

Regisseur van Veenbrand is Jeroen Lopes Cardozo. Hij regisseerde eerder wereldwijd opera’s voor Van den Ende, en werkte als gevechtschoreograaf voor onder andere Baantjer en Soldaat van Oranje. Prijswinnend scriptschrijver Dick van den Heuvel schreef het script. Chris Fictoor en Fons Merkies componeren de muziek. Wie de acteurs zijn, maakt de organisatie binnenkort bekend. Het zijn in ieder geval mensen die hun strepen hebben verdiend in de film-, tv-, toneel- of musicalwereld. Dansers en koren maken het geheel compleet.

Keuzes voor publiek

Ook het publiek speelt een rol. Bij het kopen van een ticket mogen ze bijvoorbeeld zelf kiezen naar welke proloog ze gaan: die over Vincent, Lorenzo of Hillechien? Laatstgenoemde leeft in de tijd van de veenbrand in Drenthe. Ze wil iets doen met haar talent, maar dan zou ze haar familie in de steek moeten laten. Wil ze dat? Kunstenaar Vincent gaat in Drenthe op zoek naar inspiratie. Ondertussen voelt hij de noodzaak om geld te verdienen, en dat wringt. Lorenzo is de Nederlands Antilliaanse militair die na terugkomst uit Afghanistan de oorlog niet uit zijn hoofd krijgt. Hoe moet hij daarmee omgaan? En zien anderen alleen zijn huidskleur, of ook dat hij voor hen heeft gevochten?

De drie hoofdpersonen belichten elk hun eigen kant van het verhaal. Uiteindelijk komt alles en iedereen samen in een finale vol muziek en spektakel, waar het publiek opnieuw invloed heeft op het verloop van het verhaal. Iedereen beleeft op deze manier de hele voorstelling. Veenbrand is daarmee echt een totaaltheater.

‘Stof tot nadenken’

De makers van Veenbrand hopen dat de interactieve voorstelling nog lange tijd zal ‘nagloeien’ bij het publiek. Lopes Cardozo: ,,Het zou mooi zijn als Veenbrand mensen tot nadenken zet. Waarom doe ik wat ik doe? Of dat ze beslissen om een bepaalde kant van hen meer te ontwikkelen. Er is voor iedereen, jong en oud, wat uit deze voorstelling te halen.”

Veenbrand speelt van 26 juni (première) tot en met 12 juli. Meer informatie: https://www.veenbrand.theater .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.