Vergroot je kans op een baan met deze tips

Foto: unsplash.com

Heb je al talloze keren gesolliciteerd op veel verschillende vacatures in Groningen ? Krijg je afwijzing na afwijzing? Lukt het maar niet om aan tafel te komen bij een werkgever? Je zou er moedeloos van worden. Maar doe eerst eens een stapje terug voordat je de moed voorgoed opgeeft.

Kijk kritisch naar je manier van solliciteren en probeer te ontdekken waar het beter kan. Soms zijn het kleine dingetjes die een potentiële werkgever afschrikken. Schrijffouten in een sollicitatiebrief of curriculum vitae (cv) bijvoorbeeld. Zelfs als je solliciteert op een baan als plaatwerker is het belangrijk dat je netjes en correct voor de dag komt. Ook bij werkzoeken krijg je geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Zorg er daarom ook voor dat je netjes en volledig is geen grote hiaten bevat. Als je er bijvoorbeeld een jaartje tussenuit bent geweest zet je dat ook in je cv. Omschrijf het bijvoorbeeld als: reizen om andere culturen te leren kennen. Dat is nog altijd beter dan een jaar niks invullen, want dan lijkt het alsof je een jaar op je luie gat hebt gezeten. Daar zit geen enkele werkgever op te wachten. Zorg ook dat je cv volledig is. Voeg een foto toe en noem al je persoonlijke gegevens. Dus doe even een stapje terug en kijk naar hoe jij in zijn geheel overkomt bij een werkgever. Zou jij jezelf dan een kans geven?

Wees jezelf

De toon die je aanslaat in je brief of e-mail is van groot belang. Beeld je in dat je al tegen je toekomstige werkgever praat. Probeer je voor te stellen wat hij of zij interessant vindt om te horen. Als je met iemand in gesprek bent gebruik je dan vaak woorden als ‘mits, indien, desalniettemin of dien ten gevolge?’ Precies, doe dat dan ook niet in je sollicitatiebrief. Dat betekent niet dat je dan maar de popie Jopie uit moet hangen of straattaal kunt gebruiken. Wees ook niet overdreven lovend over jezelf. In Nederland willen we graag weten wie je bent en wat je kan maar we kunnen niet zo goed tegen blaaskaken.

Be social

Kijk een beetje uit met social media. Potentiele werkgevers checken steeds vaker je Facebook, Instagram of LinkedIn om een indruk van je te krijgen. Als ze daar dan compromitterende foto’s tegenkomen waar jij niet al te flatteus opstaat spreekt dat niet echt in je voordeel. Je hoeft ook niet opeens een heilig boontje te worden, blijf vooral jezelf want dat maakt wie je bent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.