Verwarm je huis en ververs de lucht met BlueSolid

Johan Rispens bij de showroom van BlueSolid in Tolbert. Foto: ROELOF FERINGA

Het kwik daalt, de dagen worden korter en we zijn meer dan ooit aan huis gebonden. Hoe maak je het thuis zo aangenaam mogelijk met een koude, lange winter in zicht? Johan Rispens van BlueSolid vertelt hoe je het beste je huis kunt verwarmen, verkoelen en de lucht kunt verversen.

BlueSolid is specialist in het creëren van een optimaal binnenhuisklimaat. Samen met jou zoeken ze naar de beste manier om je huis heerlijk te verwarmen of juist te verkoelen. Ook voor luchtzuivering kun je bij BlueSolid terecht, iets dat in tijden van corona belangrijker is dan ooit. Vanuit hun showroom in Tolbert deelt eigenaar Johan Rispens tips om het binnenshuis aangenamer te maken.

Sfeervolle verwarming met pelletkachels

Heb je een grote woonkamer die je wat gezelliger wilt maken? Dan is een pelletkachel de ideale oplossing, volgens Rispens. Het geeft dezelfde warmte en gezelligheid als een houtkachel, maar brengt meer voordelen met zich mee. ,,Een pelletkachel verwarmt je huis op een duurzame manier, zonder gas. Het is bovendien schoner en efficiënter dan een houtkachel. De kachel gebruikt namelijk pellets als brandstof, oftewel korrels van geperst zaagsel en houtafval. Daardoor komt er minder fijnstof vrij, gaat er minder warmte verloren en is er minder rook- en stankoverlast dan bij een houtkachel.”

loading

Luchtkwaliteit verbeteren

Over het algemeen is de hoeveelheid fijnstof in huis vaak groter dan buiten. Dat komt doordat je in huis kaarsen en wierook aansteekt, doordat je er kookt en er misschien wel rookt. Rispens: ,,Er zijn speciale apparaten, zoals onze Medical Air Pro, die de lucht zuiveren. Je kunt dit apparaat ook goed neerzetten in tandarts- of huisartsenpraktijken. Het filtert niet alleen schadelijke stoffen uit de lucht, maar ook virusdeeltjes.”

Voldoende ventilatie in gebouwen verkleint de verspreiding van het coronavirus. Het is daarbij belangrijk om niet simpelweg een ventilator te gebruiken, die lucht alleen verplaatst. Goede luchtverversing voert oude en verontreinigde lucht af, terwijl het tegelijkertijd verse lucht aanvoert. BlueSolid voorziet hierin en merkt dan ook dat de vraag naar betrouwbare luchtzuivering steeds meer toeneemt.

Airconditioning in de zomer

Nu de winterjassen weer uit de kast zijn getrokken, lijkt de hittegolf van de afgelopen zomer iets uit een ver verleden. Toch verwacht Rispens dat het verkoelen van je huis steeds belangrijker gaat worden dan het verwarmen ervan. ,,Met de huidige bouwmethodes, waarbij huizen steeds beter worden geïsoleerd, kunnen we de warmte goed vasthouden. De verwarming hoeft minder vaak aan en hoeft niet steeds op volle toeren te draaien.”

Daarentegen is het koelen van huizen juist een steeds grotere uitdaging. ,,Deze zomer hoorde je al allerlei verhalen over mensen bij wie de temperatuur in huis soms dagen achter elkaar rond de 35 graden bleef steken. Levensgevaarlijk voor oudere mensen en simpelweg onaangenaam voor iedereen. Nu de aarde steeds verder opwarmt, zal dit ieder jaar een groter probleem worden.”

Het koelen van je huis in de zomer is dus niet langer luxe, maar noodzaak, volgens Rispens. ,,In 2019 nam de verkoop van airconditioners al toe met meer dan 100 procent. Een duidelijk signaal dat mensen steeds vaker op zoek zijn naar manieren om hun huis te koelen.” In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, kun je een warmtepomp hier ook voor gebruiken. ,,Een warmtepomp kan in de winter je huis verwarmen en in de zomer juist voor verkoeling zorgen. Twee vliegen in één klap dus!”

Subsidie voor huisverbetering

De beschikbare subsidies maken het wel heel aantrekkelijk om te investeren in een beter binnenhuisklimaat. Rispens: ,,Op warmtepompen zit een landelijke subsidie. Daarnaast kun je aanspraak maken op een subsidie voor het verbeteren van je woning, wanneer je aardbevingsschade hebt. Deze komt boven op de vergoeding voor schadeherstel. We kijken altijd graag met je mee welke mogelijkheden er voor jou zijn.”

Meer weten? Neem dan een kijkje in de webshop van BlueSolid of kom langs bij de showroom aan de Tolbertervaart 1A.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.