Wat te doen wanneer je kat ziek is?

Foto: Pixabay

In tegenstelling tot bij ons mensen, kan een kat je niet vertellen wanneer hij vlooien, wormen of bijvoorbeeld een niesziekte heeft, en dat terwijl katten regelmatig buiten zijn, waardoor de kans op ziekte groter is dan bij dieren die doorgaans de dag met name binnen zijn. Gelukkig zijn er wel degelijk signalen waaraan jij ziekte bij jouw kat kunt herkennen, mits jij jouw kat goed analyseert. Maar wat zijn de signalen waaraan jij ziekte kunt herkennen?  En wat kun je, wanneer jouw kat signalen van ziekte vertoont, doen om de ziekte tegen te gaan?

Verschillende kattenziektes: de signalen

Verschillende signalen die katten vertonen, kunnen als gevolg zijn van kattenziekte. Waar een kat normaalgesproken licht en ontspannen ademt, afwisselend door hoorbaar gespin, kan jouw kat bij ziekte ineens een onverklaarbaar soort hijgen vertonen. Ook kan een kat, wanneer deze ziek is, ineens aanzienlijk meer- of juist minder gaan miauwen. De hoeveelheid die een kat miauwt verschilt echter per dier, dus belangrijk is om hier een gemiddelde indicatie van te hebben op basis van het algemene miauw-gedrag van jouw eigen kat. Daarnaast zijn katten zo’n 8 uur per dag actief. Wanneer dit minder wordt, jouw dier minder met zijn speeltjes bezig is of onregelmatiger de buitenlucht opzoekt, kan dit duiden op ziekte of overmatige verveling. Beide gevallen worden door katten als zeer vervelend ervaren. Naast signalementen met betrekking tot de ademhaling, het miauw-gedrag of het vertonen van minder actief gedrag, kan jouw kat ook ineens weinig tot niets meer eten, onzindelijk worden of weigeren te drinken. Al deze signalen zouden de alarmbellen van jou als kattenliefhebber, moeten doen rinkelen.

Een van de meest voorkomende kattenziektes: de niesziekte

De is een van de meest voorkomende ziektes.. De naam spreekt echter geen boekdelen, want niet elke kat vertoont bij de niesziekte overmatig niezen als symptoom. Niesziekte herken je soms aan niezen, meestal aan ontstoken ogen, kleine zweertjes op de tong, koorts en minder/niet willen eten of drinken. Katten die op leeftijd zijn of een slecht afweersysteem en/of überhaupt een slechte gezondheid hebben, hebben meer kans om de niesziekte op te lopen. Om niesziekte bij jouw kat te voorkomen kun je hem jaarlijks laten vaccineren tegen infecties, en om jouw dier hiervan te genezen, doet een bezoekje aan de dierenarts wonderen. Echter is er geen medicijn tegen deze ziekte beschikbaar, waardoor jouw kat enkel ondersteund kan worden door middel van antibiotica, om zo ook verdere infecties te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.